Movila Arslantepe din Turcia este cel mai recent sit inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Structura arheologică a Movilei Arslantepe din Turcia are o vechime de aproximativ 8.000 de ani, fapt ce o face, susțin cercetătorii, unul dintre cele mai vechi situri religioase și civile din Turcia. Recent situl a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.
Anunțul de a include acest nou sit pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost făcut în timpul celei de-a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Situl arheologic Arslantepe este situat în sud-estul Turciei pe câmpia Malatya, la 5 kilometri de centrul orașului și la 15 km de râul Eufrat. Malatya se află la doar o oră de zbor distanță de Istanbul.
Este o movilă arheologică de 4 hectare și 30 de metri înălțime care domină câmpia și se formează prin suprapunerea așezărilor de milenii, de la cel puțin mileniul 6 î.Hr. până la perioada romană târzie”, se specifică într-un comunicat al UNESCO, potrivit timesofindia.indiatimes.com.
Înălțime de 30 de metri
Movila este situată în orașul antic de pe râul Tohma, iar cea mai veche locuință din această zonă datează din perioada calcolitică. Movila Arslantepe are o înălțime de 30 m și o mulțime de obiecte istorice interesante au fost excavate din această regiune.
De aici au fost excavate obiecte metalice și chiar arme, inclusiv unele dintre cele mai vechi săbii cunoscute de omenire.
18 din 28 situri, recunoscute de UNESCO
Se spune că regiunea a fost ocupată în timpul bronzului timpuriu, al bronzului târziu și al epocii fierului.
Din cele 28 de situri arheologice câte există pe teritoriul de astăzi al Turciei, fiecare dintre ele demonstrând existența celor mai vechi civilizații din lume – de la epoca neolitică până la Imperiul Roman -, 18 sunt oficial recunoscute de UNESCO, printre ele numărându-se și Arslantepe.
Citește și:
Ruinele de la Cernobîl ar putea fi incluse în curând în patrimoniul mondial UNESCO
UNESCO a înscris 9 noi situri arheologice în patrimoniul său – GALERIE FOTO