Machu Picchu este mai vechi decât se credea anterior
Machu Picchu, legendarul oraș-templu incaș cocoțat în munții plini de lame din Peru, pare a fi mai vechi decât s-a crezut anterior, potrivit unui nou studiu.
Majoritatea arheologilor cred că Machu Picchu a fost construit ca un domeniu pentru împăratul incaș Pachacuti. Dacă înregistrările istorice ale colonialiștilor spanioli sunt demne de urmat, împăratul a ajuns la putere în 1438 e.n., indicând că cetatea a fost construită la un moment dat între 1440 și 1450, în funcție de cât timp i-a luat armatei sale să cucerească regiunea.
Cu toate acestea, o nouă cercetare dezvăluie că bazele orașului iconic Machu Picchu au fost puse probabil cu cel puțin două decenii mai înainte.
Potrivit unei lucrări publicată în revista Antiquity, arheologii au folosit spectrometria de masă accelerator (AMS) pentru a data rămășițele scheletice ale 26 de persoane, descoperite în cele trei cimitire din Machu Picchu în timpul săpăturilor efectuate în 1912. Astfel, oamenii de știință au aflat că Machu Picchu a fost ocupat între 1420 și 1530, cu mai bine de 20 de ani mai înainte decât se credea.
Relatări contradictorii ale cuceritorilor spanioli
„Machu Picchu se numără printre cele mai faimoase situri arheologice din lume, dar până acum, estimările privind vechimea și peioada de ocupație s-au bazat pe relatări istorice contradictorii scrise de spanioli în perioada care a urmat cuceririi spaniole”, a spus profesorul Richard Burger, autorul cercetării de la Universitatea Yale, citat de IFLScience.
Potrivit profesorului, acesta este primul studiu bazat pe dovezi științifice care oferă o dată estimativă a fondării Machu Picchu și a perioadei cât a fost ocupat.
Machu Picchu a fost amplasat pe o falie cuprinsă între Anzii peruvieni și bazinul Amazonului, la aproximativ 2.400 de metri deasupra nivelului mării. Situl arheologic este alcătuit din aproximativ 200 de structuri, inclusiv structuri ceremoniale și o zonă pentru nobilime, precum și reședințe pentru muncitori și sute de terase folosite pentru agricultură.
După cucerirea Imperiului Incaș de către spanioli, la sfârșitul secolului al XVI-lea, Machu Picchu a rezistat nestingherit în munți timp de secole, în cele din urmă căzând în ruină și fiind acoperit de vegetație.
Lumea modernă nu a știut de acest vechi oraș maiestuos până la începutul secolului al XX-lea, mai exact în 1911, când a fost redescoperit de arheologul american Hiram Bingham și ulterior excavat.
Machu Picchu, construit pentru împăratul incaș Pachacuti
Se crede că complexul a fost construit ca un domeniu pentru împăratul Pachacuti, o figură importantă în istoria incașilor. Fiind un conducător ambițios și renumit, a cucerit teritorii importante în jurul actualului Peru, punând bazele extinderii Imperiului Inca pe coasta de vest a Americii de Sud, până la cucerirea spaniolă din 1532.
Având în vedere că Machu Picchu pare să fi apărut cu 20 de ani mai înainte decât s-a crezut, este posibil ca și perioada de guvernare a lui Pachacuti să fie greșită, sugerând că analizarea istoriei Imperiului Inca, pe baza scrierilor colonialiștilor spanioli, ar trebui revizuită.
„Metodele moderne de datare cu radiocarbon oferă o bază mai bună pentru înțelegerea cronologiei incașe decât înregistrările istorice contradictorii”, a mai spus profesorul Burger.
Vă recomandăm să citiți și:
Surprizele ruinelor de la Machu Picchu: ce descoperire extraordinară au făcut oamenii de ştiinţă?
Ce făceau incaşii la Machu Picchu? Cercetătorii au aflat, în sfârşit, răspunsul