Cercetătorii din Mexic au anunțat că au de gând să reîngroape un monument arheologic neobișnuit descoperit la periferia orașului Ciudad de México.
Descoperirea este un tunel construit în urmă cu mai multe secole, parte din Albarradón de Ecatepec, un sistem de control al inundațiilor conceput pentru a proteja orașul istoric Tenochtitlan de creșterea apelor.
Tenochtitlan, considerat de mulți drept capitala Imperiului Aztec, dispunea de numeroase sisteme de prevenție a inundațiilor, însă conchistadorii nu au reușit inițial să înțeleagă ingeniozitatea infrastructurii indigene, astfel că au distrus mare parte din construcțiile pre-hispanice în primii ani ai colonizării spaniole.
Cu toate acestea, după ce numeroase inundații au devastat Ciudad de México, Albarradón de Ecatepec și alte astfel de sisteme au fost construite sau reparate la începutul anilor 1600.
Câteva secole mai târziu, arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit o astfel de structură din cadrul sistemului Albarradón de Ecatepec, găsind în 2019 un tunel care păstrase o sinteză unică a culturilor care l-au creat.
Tunelul măsura doar 8,4 metri în lungime, reprezentând o mică parte din monumentul colossal Albarradón de Ecatepec, care se extinde pe aproximativ 4 kilometri, fiind construit de mii de muncitori indigeni.
Însă, deși era mic, tunelul era o descoperire importantă și neobișnuită, cercetătorii găsind numeroase glife pre-hispanice ascunse în structură. În total, 11 simboluri au fost descoperit, inclusiv reprezentări ale unui scut de război, capul unei păsări răpitoare și picături de ploaie.
Arheologii cred că simbolurile ar fi fost adăugate la tunel de locuitorii non-hispanici din orașele Ecatepec și Chiconautla, care au ajutat la construirea sistemului.
Deși tunelul dispunea de o iconografie pre-hispanică, arhitectura per ansamblu sugera faptul că spaniolii ar fi controlat conceptul structurii, scrie Science Alert.
Descoperirea era menită să devină accesibilă publicului, însă, din păcate, nu a fost să fie. Cercetătorii de la INAH au anunțat recent că, din cauza lipsei de fonduri pentru construirea și expunerea structurii remarcabile, tunelul va trebui să fie acoperit din nou, astfel încât să nu fie deteriorat, vandalizat sau prădat.
Potrivit oamenilor de știință, decizia a fost luată în mare parte din cauza impactului economic al crizei COVID-19 din Mexic, care până acum a cauzat peste 237.000 de decese. Cercetătorii au mai spus că vor adăuga structuri speciale pentru a proteja glifele, iar apoi vor acoperi din nou situla rheologic excavat cu greu.
Mii de morminte islamice antice descoperite de arheologi aranjate în tipare „galactice”
17 schelete romane antice, decapitate, îi contrariază pe arheologi