Cleopatra, una dintre cele mai fascinante femei din toate timpurile
Cleopatra a VII-a, regină a Egiptului, a fost una dintre cele mai fascinante femei din toate timpurile. Cleopatra era foarte inteligentă și carismatică, folosindu-se de acest abilități în scopuri politice.
Cleopatra era de origine și cultură greacă, făcând parte din dinastia Ptolemeică aflată pe tronul Egiptului după moartea lui Alexandru cel Mare. Tatăl său, Ptolemeu al XII-lea, a numit doi copii ai săi, Cleopatra și fiul cel mare Ptolemeu, urmași la tron. Cleopatra a ajuns la conducere în 51 î.Hr., însă, trei ani mai târziu, aceasta a ajuns în exil din cauza susținătorilor lui Ptolemeu.
În 48 î.Hr., Iulius Cezar a apărut în Egipt în căutarea rivalului său, generalul Pompei. Atunci când Cleopatra a auzit că Cezar era în palatul din Alexandria, aceasta a rugat pe unul dintre însoțitorii săi să o ducă la el, învelită într-un covor și oferită drept cadou. Captivat de farmecul Cleopatrei, Cezar a ajutat-o să-și recapete tronul. Ptolemeu al XIII-lea a fost înecat, iar Cezar l-a făcut pe fratele mai mic al Cleopatrei, Ptolemeu al XIV-lea, conducător alături de ea.
Ce a făcut Cleopatra după asasinarea lui Iulius Cezar?
Cleopatra i-a dăruit lui Cezar un fiu, numit Ptolemeu al XV-lea sau Caesarion. Atunci când Cezar s-a întors la Roma, Cleopatra l-a însoțit cu fiul lor și a locuit în vila lui Cezar, acolo unde acesta o vizita mereu. După asasinarea lui Cezar din 44 î.Hr., Cleopatra s-a întors în Egipt. La scurt timp, Ptolemeu al XIV-lea a murit, cel mai probabil otrăvit de Cleopatra, iar regina l-a numit pe fiul său Caesarion drept conducător alături de ea.
În urma asasinării lui Cezar a urmat un război civil, iar Imperiul Roman a fost divizat. Marcus Antonius a chemat-o pe Cleopatra în Tarsos, Asia Mică, pentru a răspunde în fața acuzațiilor că i-ar fi ajutat pe inamicii lui. Regina Egiptului a ajuns acolo, îmbrăcată precum Venus, pe o barjă spectaculoasă. Aceasta l-a primit pe Antonius cu un mare ospăț, iar acesta, fascinat de Cleopatra, a însoțit-o la Alexandria, scrie Britannica.
După o iarnă festivă alături de Cleopatra, Antonius s-a întors la Roma. Acesta s-a căsătorit cu Octavia, soră a lui Octavianus Augustus, deși încă o iubea pe Cleopatra, care îi dăruise gemeni. Atunci când s-a dus din nou către est, într-o expediție împotriva Imperiului Part, acesta a trimis oameni să o aducă și cei doi s-au căsătorit.
Cum s-ar fi sinucis Cleopatra?
Octavianus Augustus a fost extrem de furios și a declarat război împotriva Cleopatrei. Antonius și Cleopatra au adunat 500 de nave. Octavianus le-a blocat pe coasta de vest a Greciei, iar apoi a urmat faimoasa Bătălie de la Actium din 31 î.Hr. Cleopatra a reușit să scape de blocadă și Antonius a urmat-o, însă flota sa s-a predat.
În următorul an, Octavianus a ajuns la Alexandria și l-a învins din nou pe Antonius. Cleopatra s-a refugiat în mausoleul pe care și-l construise. Antonius, informat că Cleopatra ar fi murit, s-a înjunghiat. La scurt timp un alt mesaj a ajuns, prin care se spunea că, de fapt, Cleopatra era în viață. Antonius a insitat să fie dus la ea, astfel murind în brațele ei. Mai târziu, Cleopatra s-a sinucis, iar tradiția spune că a făcut-o prin mușcarea unui tip de șarpe veninos numit aspidă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Misterele morţii a cinci dintre cele mai importante figuri din istorie. Cine a ucis-o pe Cleopatra?