Arheologii israelieni au descoperit un ou vechi de 1.000 de ani, însă l-au spart din greșeală în laborator
Arheologii israelieni au făcut o descoperire incredibil de rară în zona industrială antică din Yavne, un oraș din Districtul Central din Israel. Oamenii de știință au găsit un ou de găină vechi de 1.000 de ani.
În mod surprinzător, oul a rămas în pământ, în stare intactă, timp de atâția ani, până când a fost spart din greșeală în laboratorul arheologilor de la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA).
Este o adevărată pierdere pentru știință, însă este un exemplu poetic al fragilității legăturii pe care o avem cu trecutul nostru îndepărtat.
„Am fost șocați când l-am găsit. Uneori mai găsim fragmente de coji de ouă, însă un ou întreg este extraordinar”, a spus Alla Nagorsky, arheolog la IAA.
Oul ar fi fost oricum spart la un moment dat
Nagorsky a explicat că incidentul nu a avut un efect prea semnificativ asupra valorii arheologice. O parte din gălbenuș a rămas în coajă și a fost trimis pentru analizarea ADN-ului. De fapt, arheologul a declarat că oul ar fi fost oricum spart la un moment dat pentru a-i fi studiat conținutul.
Alte descoperiri făcute de arheologi în același sit includ trei păpuși făcute din os, tipice această zonă în secolul XI, și o lampă cu ulei.
Stilul lămpii a fost prezent doar pentru 1.000 de ani, astfel că arheologii au concluzionat că oul datează din aceeași perioadă.
„O descoperire extrem de rară”
„Fragmentele de coji de ouă sunt cunoscute din perioade mai timpurii, spre exemplu, în Cetatea lui David, Caesarea și Apollonia. Însă, având în vedere cojile fragile ale oului, foarte puține ouă întregi de găină s-au păstrat în timp”, a explicat Lee Perry, expert în avicultură antică de la IAA, citat de Futurism.
Ouă mult mai vechi și mai rezistente precum cele de struț au fost găsite mai frecvent, unele dintre acestea fiind decorate conform unei practice care datează din urmă cu cel puțin 60.000 de ani.
În ciuda accidentului din laborator, arheologii sunt deosebit de încântați de impresionanta descoperire. „Chiar și la nivel global, aceasta este o descoperire extrem de rară”, a adăugat Perry.
Vă mai recomandăm să citiți și:
6 gropi de sacrificiu pline cu artefacte din vechiul regat al Chinei îi intrigă pe arheologi
Cel mai vechi mormânt creat intenționat de Homo sapiens în Africa, găsit de arheologi
O necropolă imperială a fost descoperită în Corsica. Ce sugerează mormintele găsite de arheologi