Marcus Iulius Brutus, o persoană arogantă și nemiloasă. De ce s-a alăturat complotului pentru asasinarea lui Iulius Cezar
Marcus Iulius Brutus a fost un politician roman și unul dintre liderii complotului care a dus la asasinarea lui Iulius Cezar în 44 î.e.n.
Brutus a fost fiul lui M. Iulius Brutus (care a fost ucis de Cneus Pompeius Magnus în 77 î.e.n.) și Servilia (care a devenit mai târziu iubita lui Cezar). După ce a fost adoptat de un unchi, Brutus a ajuns să fie cunoscut drept Quintus Caepio Brutus.
Brutus a fost crescut de un alt unchi, Cato cel Tânăr, care i-a insuflat principiile stoicismului. În anii 50, Brutus s-a opus puterii tot mai mari a lui Pompeius, însă, în urma invaziei Italiei de către Cezar în 49, Brutus s-a împăcat cu Pompeius și l-a slujit în Grecia. Atunci când Iulius Cezar l-a învins pe Pompeius în bătălia de la Pharsalus în 48, Brutus a fost capturat. La scurt timp, Brutus a fost grațiat de Cezar, cel mai probabil datorită influenței mamei sale.
Brutus a fost șocat atunci când Cezar s-a desemnat dictator veșnic
Brutus a devenit membru al preoției superioare a pontificilor, iar între 47 și 45 a guvernat Galia Cisalpină (acum nordul Italiei) pentru Cezar. De asemenea, Cezar l-a numit pretor al orașului (un magistrat de rang înalt) în 44, împreună cu Gaius Cassius Longinus, cei doi fiind numiți în prealabil drept consuli pentru anul 41. Brutus s-a căsătorit cu fiica lui Cato, Porcia, după moartea lui Cato, în 46.
Fiind mult timp optimist în privința planurilor lui Cezar, Brutus a fost șocat atunci când, la începutul anului 44, Cezar s-a desemnat dictator veșnic și a fost îndumnezeit. Mereu conștient de descendența sa de la Lucius Iulius Brutus, despre care se spunea că ar fi alungat regii etrusci de la Roma, Brutus s-a alăturat lui Cassius și altor senatori de rang înalt în complotul care a dus la asasinarea lui Cezar la 15 martie 44 î.Hr. Alungați din Roma de mulțimea indignată, Brutus și Cassius au rămas în Italia până când Marcus Antonius i-a forțat să plece, scrie Britannica.
Brutus a fost o persoană arogantă și nemiloasă
Cei doi au plecat în Grecia, acolo unde le-au fost desemnate provincii din Est de către Senat. Brutus și Cassius au pus stăpânire treptat pe tot Orientul Roman, inclusiv armatele și tezaurele sale. După ce a stors toți banii pe care i-a putut din Asia, Brutus a transformat bogăția în monede romane de aur și argint, unele (după exemplul lui Cezar) cu propriul portret pe ele.
La sfârșitul anului 42, Brutus și Cassius s-au întâlnit cu Marcus Antonius și Octavius (mai târziu împăratul Augustus) în două bătălii la Filippi. Cassius s-a sinucis după ce a fost învins în prima bătălie, iar Brutus a făcut la fel după ce a fost învins în a doua. Marcus Antonius i-a dat o înmormântare onorabilă.
Contrar principiilor pe care le susținea ca stoic, Brutus a fost o persoană arogantă și nemiloasă în relațiile cu cei pe care îi considera inferior. A fost admirat de Cicero și de alți aristocrați romani, iar după moartea sa a devenit un simbol al rezistenței la tiranie.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Top 10 detalii interesante despre gladiatorii din Roma Antică
Ziua care a marcat începutul unuia dintre cele mai mari imperii din istoria lumii
Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia
O monedă veche de 2.000 de ani s-a vândut cu 4,2 milioane de dolari. Ce o face atât de valoroasă