Noi geoglife descoperite în Marele Deșert Indian ar putea fi cele mai mari imagini realizate vreodată de omenire
O spirală uriașă de peste 100.000 metri pătrați descoperită în Marele Deșert Indian ar putea fi cel mai mare desen realizat vreodată, potrivit experților, care spun că depășește cu mult liniile Nazca din America de Sud.
Opera de artă în spirală este compusă dintr-o serie de mici geoglife care acoperă o suprafață de aproximativ 93.000 de metri pătrați în deșertul Thar din India. Geoglifele au fost observate prima oară pe Google Earth de către Carlo și Yohann Oetheimer, tată și fiu, cercetători din Franța.
Liniile Nazca sunt un grup de geoglife gravate pe aproximativ 450 km2 în deșertul Sechura din Peru, care datează din cel puțin 500 î.Hr. și care înfățișează animale și plante.
În timp ce geoglifele sud-americane sunt mai abundente, cu până la 300 de caractere, și acoperă o zonă mai mare, o linie din India este mult mai mare decât orice linie Nazca.
Descoperirea a fost făcută inițial pe Google Earth
Liniile alcătuiesc patru simboluri distincte, fiind create prin răzuirea nisipului și a nămolului în apropiere de satul Boha. Cel mai mare simbol unic are o lungime de 720 de metri și o lățime de aproximativ 200 de metri, fiind format dintr-o singură linie de 12 kilometri care este spiralată spre interior.
Autorii studiului, nefiind afiliați la nicio instituție, au explicat că liniile au cel puțin 150 de ani, însă nu pot oferi o vechime mai concrete, adăugând că semnificația lor s-a pierdut odată cu trecerea timpului.
Cei doi au găsit elementele neobișnuite pe Google Earth. În imagini, cercetătorii au găsit opt posibile situri, în cele din urmă concluzionând că șapte dintre acestea erau naturale, potrivit Science Alert.
„Studiul este convingător”
În 2016, cercetătorii au adus o dronă în regiune pe care au lansat-o deasupra deșertului. Cu ajutorul dronei, cei doi au descoperit că situl aflat în apropierea satului Boha includea patru simboluri distincte.
În ciuda faptului că analizele au fost desfășurate de cercetători independenți, „studiul este convingător”, a declarat Daniela Valenzuela, de la Universitatea din Tarapaca, Chile.
Liniile Nazca din Peru acoperă o zonă mai mare decât liniile din deșertul Thar, însă figurile și liniile individuale sunt mai mici, cea mai lungă linie de labirint având o lungime de puțin peste 4 kilometri.
Un mesaj universal legat de divinitate și cosmos
Liniile din Marele Deșert Indian nu pot fi văzute de la sol, potrivit cercetătorilor. Valenzuela a precizat că „acest lucru poate fi semnificativ”, adăugând că ar putea implica faptul că semnificația liniilor a provenit din actul creației, ci nu prin vizionarea ulterioară.
„În urma cercetărilor amănunțite, noi considerăm că geoglifele de la Boha sunt cele mai mari figuri abstracte și geometrice făcute de om care au fost descoperite până acum. Suntem convinși că aceste geoglife unice sunt strâns legate de contextul lor geographic și cultural și că ar putea conține un mesaj universal legat de divinitate și cosmos”, au mai precizat cercetătorii din Franța.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Mii de cazuri de infectare cu ciuperca neagră, în India
Long March 5B, racheta chinezilor, s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian