Benito Mussolini, primul dictator fascist al Europei din secolul XX

31 05. 2021, 09:00

This browser does not support the video element.

Benito Mussolini, născut la data de 29 iulie 1883 în Predappio, Italia, a fost un prim-ministru italian și primul dintre dictatorii fasciști ai Europei din secolul XX.

În timp ce lucra pentru diferite organizații din Elveția, Benito Mussolini și-a clădit o reputație pentru personalitatea sa carismatică și retorica desăvârșită.

După ce s-a întors în Italia, Mussolini a atras un număr mare de adepți în timp ce a ocupat funcția de editor pentru revista socialistă „Avanti!”.

GALERIE FOTO

Convingerile sale politice s-au schimbat în timpul Primului Război Mondial, atunci când Benito Mussolini a încetat să mai critice eforturile de război și să le promoveze. După Primul Război Mondial, Mussolini a început să organizeze „fasci di combattimento”, forțe naționaliste și paramilitare cunoscute pentru că purtau cămăși negre.

În numele lui Mussolini, aceste grupări au început campanii de terorism și intimidare împotriva instituțiilor de stânga din Italia.

Primul dictator fascist al Europei din secolul XX

În 1922, Benito Mussolini și alți lideri fasciști au organizat un marș la Roma cu intenția de a forța regele să-i cedeze guvernul lui Mussolini. Strategia a funcționat, iar Mussolini a fost numit prim-ministru în același an. Până în 1925, Mussolini desființase instituțiile democratice și asumase rolul de dictator, adoptând între timp titlul de „Il Duce” (Liderul).

Benito Mussolini a fost primul dictator fascist al Europei din secolul XX. Însă, orientarea politică a lui Mussolini nu a fost mereu îndreptată în această direcție. Tatăl său era un socialist pasionat care lucra și ca jurnalist pentru publicații de stânga. Inițial, Mussolini l-a urmat pe tatăl său și a petrecut mult timp lucrând la publicații socialiste din Elveția și Italia. Convingerile politice ale lui Mussolini s-au schimbat în timpul Primului Război Mondial, atunci când a devenit un susținător al eforturilor de război.

Superioritatea rasială, xenofobia și imperialismul

Tocmai în această perioadă au început să apară gândurile naționaliste și anti-bolșevice care aveau să îi caracterizeze politica de mai târziu. Printre convingerile politice ale lui Benito Mussolini s-a numărat superioritatea rasială, xenofobia și imperialismul, toate acestea definindu-l ca dictator.

Benito Mussolini și Adolf Hitler. Sursa foto: Profimedia

Benito Mussolini a fost primul dictator fascist al Europei din secolul XX, iar termenul de fascism provine de la mișcarea de extremă dreapta coordonată de acesta în Italia. Mussolini a organizat „fasci di combattimento”, grupări paramilitare care erau în mare parte în subordinea lui. De aici a apărut și termenul „fascismo”, după cuvântul „fasces” din latină care însemna „mănunchi de nuiele”.

„Il Duce” a avut două soții și numeroase amante

Benito Mussolini a fost jumătatea mai puțin dominantă din cadrul axei Roma-Berlin, formalizată prin Pactul de Oțel din 1939 între Adolf Hitler și Mussolini. Al Doilea Război Mondial a izbucnit în acel an între Germania și restul Europei, însă Italia a ezitat să se alăture conflictului. Temându-se că va pierde teritoriile cucerite pe măsură ce Hitler avansa, Mussolini s-a alăturat războiului în 1940. Italia a suferit mai multe înfrângeri chiar de la bun început, în Africa de Nord, Grecia și Uniunea Sovietică. Atunci când Aliații au ajuns în Sicilia în 1943, Mussolini a fost arestat de propriul său guvern.

Benito Mussolini s-a născut într-o familie săracă din Predappio, un orășel în nord-estul Italiei. Tatăl său era fierar și jurnalist socialist, iar mama sa era învățătoare la o școală catolică. De-a lungul vieții sale, Mussolini a avut două soții și numeroase amante. Mussolini a avut un copil cu prima soție, Ida Dalser, însă în cele din urmă i-a abandonat și a încercat să îi țină ascunși, scrie Britannica.

Mai apoi, Mussolini a avut cinci copii, trei băieți și două fete, cu a doua soție, Rachele Guidi. Cu toate acestea, Mussolini a murit alături de amanta sa, Clara Petacci. Cei doi au fost executați în 1943 de către partizani italieni în timp ce încercau să fugă în Elveția, iar trupurile acestora au fost atârnate cu capul în jos la Milano.

Vă mai recomandăm să citiți și:

În urmă cu şapte decenii, italienii îl executau pe ”Il Duce”

Premieră în Italia, în oraşul natal al fostului dictator fascist Benito Mussolini

Ce mâncau cei mai mari dictatori ai lumii?

Cele cinci momente esențiale ale celui de Al Doilea Război Mondial. Fără ele, soarta lumii ar fi fost alta