Ernesto Che Guevara a fost un revoluționar argentinian și lider al regimului comunist cubanez. Totodată, Che Guevara a fost un personaj influent în timpul Revoluției Cubaneze din 1956-1959.
După executarea sa de către Armata Boliviei, Che Guevara a fost considerat un erou martir pentru generații întregi și imaginea sa a devenit un simbol al radicalismului de stângă și al anti-imperialismului.
Ernesto Che Guevara a fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii argentiniene din clasa de mijloc și cu înclinații de stânga. Che a fost un atlet desăvârșit și un student interesat de multe domenii. Înainte să-și finalizeze studiile în medicină în 1953, perspectiva globală a lui Che este profund schimbată de sărăcia pe care o vede cu ochii săi în timpul unei călătorii de nouă luni prin America Latină, între 1951 și 1952.
În timp, Che Guevara devine adeptul viziunii unui nou cetățean socialist care ar trebui să muncească pentru binele societății, și nu pentru profitul personal.
În 1953, Che Guevara s-a dus în Guatemala, acolo unde Jacobo Arbenz conducea un regim progresist care încerca să producă o revoluție socială. Tocmai în această perioadă, Guevara și-a căpătat porecla, dintr-un manierism verbal al argentinienilor care își punctează discursul cu interjecția „che”. Răsturnarea regimului Arbenz în 1954 printr-o lovitură de stat susținută de Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA l-a convins pe Guevara că Statele Unite se vor opune mereu guvernelor progresiste de stânga. Acest moment este piatra de temelie a planurilor sale de a aduce socialismul prin intermediul unei revoluții mondiale. În Guatemala, Guevara devine un adept extrem de dedicat al marxismului.
Che Guevara părăsește Guatemala și se duce în Mexic, acolo unde îi întâlnește pe frații cubanezi Fidel și Raúl Castro, exilați politic. Cei doi pregăteau o încercare de a înlătura dictatura lui Fulgencio Batista în Cuba.
După ce trupele victorioase ale lui Fidel Castro întră în Havana la data de 8 ianuarie 1959, Che Guevara rămâne timp de câteva luni la închisoarea La Cabaña, acolo unde supraveghează execuțiile indivizilor considerați dușmani ai revoluției.
Che Guevara a ajuns să fie bine cunoscut în Occident pentru opoziția sa față de toate formele de imperialism, neocolonialism și pentru atacurile sale împotriva politicii externe a SUA.
În decembrie 1964, Che Guevara a călătorit la New York, acolo unde a condamnat intervenția Statelor Unite ale Americii în afacerile cubaneze și incursiunile în spațiul aerian cubanez în cadrul unui discurs adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite. Întors în Cuba și tot mai dezamăgit de direcția experimentului social cubanez și de dependența acestuia de sovietici, Guevara începe să își îndrepte atenția spre promovarea revoluției în alte locuri. După aprilie 1965, Che renunță la viața publică.
În toamna anului 1966, Guevara pleacă în Bolivia, incognito (fără barbă și tuns zero), pentru a crea și a conduce un grup de gherilă în regiunea Santa Cruz. După câteva succese inițiale, Guevara și membrii grupării sale de gherilă ajung să fie constant urmăriți de Armata boliviană.
În octombrie 1967, grupul de gherilă pe care Che Guevara îl coordona în Bolivia a fost aproape anihilat de un detașament special al Armatei din Bolivia, grupul fiind ajutat de consultanți din cadrul CIA. Che Guevara a fost rănit și capturat, iar apoi împușcat mortal. Înainte să fie îngropat în secret, mâinile sale au fost tăiate astfel încât amprentele sale să fie folosite pentru a-i confirma identitatea.
Che Guevara a fost îngropat în secret după ce a fost ucis în Bolivia în 1967, însă în 1997 un schelet despre care se credea că ar fi fost al revoluționarului și rămășițele a șase dintre camarazii săi au fost dezgropate dintr-un mormânt comun din Vallegrande, Bolivia, iar apoi transportate în Cuba și îngropate într-un memorial și monument din Santa Clara.
Che Guevara continuă să fie un simbol pentru mulți. Aproape mereu numit simplu Che, precum Elvis Presley, revoluționarul cubanez a devenit un simbol atât de popular încât prenumele său a fost suficient pentru a-l identifica, scrie Britannica.
Mulți l-au condamnat, Che Guevara fiind considerat brutal, crud, ucigaș și prea dispus să folosească violența în scopuri revoluționare. Pe de altă parte, imaginea idealizată a lui Guevara s-a răspândit în special în rândul tinerilor radicali de stânga din vestul Europei și America de Nord în perioada tumultoasă a anilor 1960.
Aproape imediat după execuția sa, fața lui Che Guevara a împodobit tricouri și afișe. Încadrată de o beretă cu șireturi roșii și un păr lung, fața sa înghețată într-o expresie hotărâtă, imaginea emblematică provine dintr-o fotografie surprinsă de Alberto Korda la data de 5 martie 1960, în timpul unei ceremonii pentru cei uciși atunci când o navă care aducea arme în Havana a explodat.
La început, imaginea lui Che era purtată ca o declarație de rebeliune, după aceea ca simbol al șicului radical, iar apoi, odată cu trecerea timpului, ca un fel de logo abstract al cărui semnificație originală s-a pierdut demult. Totuși, pentru unii, Che Guevara rămâne o inspirație durabilă pentru spiritul revoluționar.
Che Guevara, revoluţionarul care TREBUIA să moară
Casa în care s-a născut revoluţionarul Che Guevara a fost scoasă la vânzare
Scrisorile revoluţionarului Che Guevara, publicate într-o carte în limba engleză
Preşedintele Boliviei susţine că americanii l-au torturat şi asasinat pe Che Guevara