Mormântul unui copil, cea mai veche dovadă a unei înmormântări descoperită până acum, oferă informații noi despre viața emoțională a primilor Homo sapiens.
Mormântul a fost descoperit într-o peșteră kenyană, potrivit anunțului făcut de directorul de arheologie al muzeelor țării din Africa de Est.
Oamenii de știință implicați în proiect au precizat că au găsit situl funerar, cu o vechime de aproximativ 78.000, în care un tânăr pe care l-au poreclit „Mtoto” (sau „copil” în limba swahili) a fost îngropat, într-o peșteră carstică numită Panga ya Saidi, în apropiere de coasta kenyană.
„Este semnificativ … pentru că este pentru prima dată când începem să înțelegem abilitățile cognitive și emoționale”, a declarat Emmanuel Ndiema pentru Reuters.
Descoperirile arheologice anterioare i-au ajutat pe cercetători să înțeleagă alte aspecte ale modului în care primii oameni au trăit, cum ar fi progresele lor tehnologice, cum s-au întreținut și cum s-au raportat la mediul înconjurător.
„Începem să înțelegem că oamenii aveau un anumit atașament emoțional față de morți, că erau capabili să-i îngroape în mod intenționat. Vedem, de asemenea, abilități cognitive, gândire abstractă”, au mai afirmat cercetătorii în studiul publicat în revista Nature.
Tânărul Mtoto a fost așezat într-un mormânt la mică adâncime, sub tavanul protector al peșterii, cu capul sprijinit pe o pernă și partea superioară a corpului înfășurată cu grijă într-un giulgiu.
Se crede că copilul, al cărui sex rămâne neclar, avea între 2,5 ani și 3 ani în momentul morții. Corpul a fost așezat într-o poziție flexibilă, întins pe partea dreaptă, cu genunchii îndoiți înspre piept.
Mtoto făcea parte dintr-o cultură de vânători-culegători, în zona în care a fost descoperit, un ținut înalt dintr-o pădure tropicală, fiind găsite rămășițe ale diferitelor specii de antilope și alți prădători. De asemenea, au fost găsite instrumente din piatră pentru răzuire și pentru găurire, precum și vârfuri din piatră care puteau fi folosite ca sulițe.
Emmanuel Ndiema a precizat că descoperirea arată că primii Homo sapiens au trăit în diferite părți din ceea ce este acum Kenya, contrazicând o veche teorie care sugera că primii oameni s-au așezat doar în Valea Marelui Rift, la vest de zona de coastă.
Prima cultură a oamenilor moderni a durat cu 20.000 de ani mai mult decât s-a crezut anterior
Top 10 specii de hominizi care au dispărut de-a lungul timpului
Istoria ocrului, prima vopsea roşie din lume, folosită şi de rudele apropiate ale omului