În inima Transilvaniei, unul dintre cele mai mari castele ale Europei, și probabil unul dintre cele mai frumoase castele din lume, veghează de pe un vârf stâncos. Accesul în castel nu se poate face decât prin traversarea unui pod îngust. Acesta este Castelul Corvinilor, o structură ce pare scoasă dintr-un basm.
Construit la mijlocul secolului al XV-lea, Castelul Corvinilor a fost opera liderului militar Ioan de Hunedoara, care a construit structura impunătoare peste rămășițele unei vechi întărituri.
Castelul Corvinilor este împărțit în mai multe secțiuni precum Sala Dietei, Sala Cavalerilor, Turnul buzduganelor și Bastionul alb. Castelul are în componență numeroase turnuri circulare și dreptunghiulare care erau folosite atât pentru apărare cât și pentru încarcerarea prizonierilor.
Structura spectaculoasă a fost elaborată în stilul arhitectural gotic. Castelul Corvinilor a fost păstrat în stare impecabilă în timpul vieții lui Ioan de Hunedoara, însă, după ce acesta a murit, Castelul Corvinilor a trecut printr-un declin rapid.
Abia în secolul XVII, interesul pentru restaurarea castelului medieval începe să apară. Pe măsură ce lucrările de restaurare au început, muncitorii au regândit castelul pentru ca structura să reflecte modul în care ei credeau că ar trebui să arate un castel gotic. Asta explică aspectul fantezist actual al Castelului Corvinilor.
Numeroase legende au fost asociate de-a lungul timpului cu Castelul Corvinilor. Deși, cel mai probabil, asta nu ar putea fi adevărat, turiștilor li se spune că Vlad Țepeș a petrecut în jur de șapte ani în temnițele Castelului Corvinilor, eveniment care l-a făcut pe domnitor să înnebunească mai târziu în viață, scrie Atlas Obscura.
În curtea Castelului Corvinilor, alături de capela zidită pe vremea lui Ioan de Hunedoara, mai este situată o fântână cu o adâncime de 30 metri. Potrivit legendelor, fântâna a fost săpată de prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea doar dacă vor ajunge până la apă. Însă, după 15 ani de muncă, atunic când prizonierii au terminat fântâna, stăpânii nu și-au respectat promisiune. Astfel, legendele spun că o inscripție făcută pe zidul fântânii spune „Apă ai, inima n-ai”.
Ce se află sub Castelul Corvinilor? Scanările radar au scos la iveală informaţii surprinzătoare
Rocca Sforzesca, castelul care a găzduit cândva una dintre cele mai puternice femei ale Renașterii