Ismail al-Jazari, inventatorul musulman considerat de mulți părintele roboticii
Fântâni care pot fi programate să se activeze și să se dezactiveze singure. Servitori-roboți care le oferă invitaților un prosop. Acestea sunt doar câteva dintre invențiile spectaculoase ale lui Ismail al-Jazari, inventator musulman din secolul XII, care a pus bazele ingineriei, hidraulicii și chiar roboticii moderne.
Badi al-Zaman Abu al-Izz Ismail ibn al-Razzaz al-Jazari s-a născut în 1136 la Diyarbakır, în ceea ce este astăzi Turcia. Fiul unui meșteșugar umil, Ismail al-Jazari s-a născut într-o perioadă marcată de turbulențe politice, acestea fiind rezultatul luptelor pentru putere din regiune și efectelor Cruciadelor.
Al-Jazari a fost inginer pentru mai mulți conducători regionali artuchizi, dinastia care și-a extins cândva imperiul în Siria.
În ciuda Cruciadelor și a relațiilor turbulente dintre puterile musulmane, viața pentru inginerul Ismail al-Jazari a fost pașnică. Acesta a servit mulți regi artuchizi, pentru care a conceput peste 100 de dispozitive ingenioase. Spre deosebire de alți inventatori practice ai perioadei, care au lăsat în urmă foarte puține documente despre operele lor, Ismail al-Jazari era pasionat de documentarea invențiilor sale și explicarea modului în care construia mașinăriile incredibile.
Care a fost, de fapt, intenția lui Ismail al-Jazari?
În 1206, Ismail al-Jazari a publicat un catalog al mașinăriilor sale, cunoscut în ziua de astăzi drept „Cartea Dispozitivelor Mecanice Ingenioase” (The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices). Al-Jazari a inclus în acest catalog diagrame amănunțite și ilustrații colorate pentru a arăta cum se potrivesc toate piesele mașinăriilor. Mai multe copii incomplete ale operelor sale există în ziua de azi, inclusiv una deținută de Muzeul Topkapi Sarayi din Istanbul, Turcia, apreciată pentru frumusețea și detaliile sale artistice.
„Cartea Dispozitivelor Mecanice Ingenioase” este singura sursă de informații biografice despre Ismail al-Jazari, potrivit National Geographic.
Invențiile lui Ismail al-Jazari au beneficiat de secole de inovație și studii din perioadele anterioare, fiind inspirate de știința și înțelepciunea grecilor, indienilor, persanilor, chinezilor și altor culturi antice.
Intenția lui Ismail al-Jazari nu era să creeze în baza acestor inventatori uimitori, ci mai degrabă să perfecționeze ceea ce ei creat până atunci. Al-Jazari a scris în cartea sa că „unii dintre savanții și înțelepții de altădată au construit dispozitive și au descris ceea ce au creat. Aceștia nu le-au luat în considerare și nici nu au urmat calea corectă pentru toate invențiilor. Așadar, au oscilat între ceea ce era adevărat și ceea ce era fals”.
Foarte multe invenții au fost cu secole înaintea realizărilor științifice europene
O altă invenție fantastică a lui Ismail al-Jazari este foarte apreciată de istoricii științifici pentru că este considerată de foarte mulți a fi primul „robot” din istorie ce poate fi programat. Asemenea unei cutii muzicale, această invenție, o barcă ce conține patru „muzicieni”, un harpist, un flautist și doi toboșar, a fost concepută pentru a reda melodii. Mecanismele care animă toboșarii ar putea fi programate pentru a reda diferite ritmuri.
Ismail al-Jazari a murit în 1206, anul în care a prezentat sultanului cartea sa. Al-Jazari este ținut minte mai ales pentru această carte, însă invențiile sale aveau să joacă un rol crucial în viața oamenilor. Printre acestea se mai numără și un sistem de apă care folosește energie hidraulică și trepte de viteză. Acest sistem a fost folosit în moschei și spitale din Diyarbakir și Damascus. În unele cazuri, sistemele inspirate de invenția sa au fost utilizate până de curând. Foarte multe invenții ale lui Ismail al-Jazari au fost cu secole înaintea realizărilor științifice europene.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un grup de inventatori a creat un hoverboard funcțional
Inteligenţa artificială nu poate fi recunoscută ca inventator
Prima insectă robotică wireless şi-a luat zborul şi deschide calea într-un nou domeniu tehnologic