Un tun ce a aparținut celei de-a doua armade spaniole, recuperat de la hoți

14 05. 2021, 19:00

Garda Civilă a recuperat un tun din bronz datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea, care a fost jefuit de pe fundul mării în Galicia, nord-vestul Spaniei.

Tunul se număra printre cele trei descoperite în 14 aprilie de pescarii de crustacee. Două dintre ele au fost recuperate a doua zi, însă al treilea a dispărut, fiind furat chiar în ziua descoperirii.

În timpul investigațiilor asupra furtului, a fost descoperit un videoclip care a înregistrat momentul în care tunul a fost furat de pe fundul mării cu un cârlig și corzi. Un număr de suspecți au fost interogați pe baza informațiilor din videoclip. Apoi, autoritățile spaniole au găsit tunul în casa unuia dintre suspecți. În prezent sunt cercetați cinci bărbați și două femei pentru infracțiuni legate de patrimoniului cultural.

„Credem că unul dintre cei anchetați a decis să fure tunul dintr-un capriciu, deoarece au crezut că ar putea face o piesă decorativă frumoasă”, a anunțat Garda Civilă, citată de History Blog.

Dincolo de orice valoare pe care ar putea-o avea dacă ați topit-o, este o piesă importantă datorită informațiilor istorice și arheologice valoroase pe care le conține, informații care se pierd dacă le eliminați din contextul și locul în care a fost găsită”, a mai precizat sursa citată.

Tun din vremea regelui Filip al II-lea

Arheologii regionali cred că tunul a aparținut uneia dintre navele celei de-a doua armade spaniole trimise de Filip al II-lea să invadeze Irlanda și Anglia în 1596. Această armată nici măcar nu a ieșit din apele spaniole deoarece a fost lovită de furtuni puternice în largul Capului Finisterre, din Galicia.

Flota a fost distrusă aproape în totalitate: s-au pierut 43 de nave, aproape 5.000 de oameni au murit înecați în timpul furtunii sau din cauza bolilor ulterioare care au afectat echipajele de pe corăbiile care au reușit să se refugieze în porturi.

Dezastrul a pus capăt încercărilor Spaniei de a deschide un al doilea front împotriva Angliei, sprijinind rebelii irlandezi, și a avut un impact financiar atât de puternic pentru coroană, încât regele Filip al II-a a trebuit să declare falimentul.

Tunul recuperat a fost transportat la Muzeul Mării Vigo, unde va fi studiat și conservat împreună cu celelalte două. După ce a stat mai mult de patru secole sub apă de mare sărată, metalul va avea nevoie de un program susținut de desalinizare pentru a stabiliza piesa și a împiedica deteriorarea rapidă odată cu expunerea la aer.

Vă recomandăm să citiți și:

Exploratorul care a făcut pentru prima dată înconjurul lumii

Războiul Urechii lui Jenkins, cel mai neobişnuit ”casus belli”. Cum s-au luptat britanicii cu spaniolii din cauza urechii unui comerciant

Fernando Magellan şi epopeea omului care a înconjurat pentru prima oară Terra

Tentative de asasinat care ar fi putut schimba lumea