Singura mumie însărcinată descoperită până acum
O echipă de oameni de știință polonezi a dezvăluit singurul exemplu cunoscut al unei mumii egiptene însărcinată.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și prezentată în Journal of Archaeological Science.
Proiectul, început în 2015, folosește tehnologia pentru a examina artefacte adăpostite la Muzeul Național din Varșovia.
Se credea că mumia era a unui preot bărbat, dar scanările arată că este de fapt vorba de o femeie în ultimele etape ale sarcinii.
Experții din proiect consideră că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut social înalt, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.
Folosind circumferința capului fătului, oamenii de știință estimează că femeia era între săptămânile 26 și 30 de sarcină când a încetat din viață, din motive necunoscute.
Mumia misterioasă din Muzeul Național din Varșovia
„Aceasta este cea mai importantă și cea mai semnificativă constatare a noastră de până acum, o surpriză totală”, a declarat, pentru Associated Press, Wojciech Ejsmond de la Academia de Științe din Polonia.
Cercetătorii au numit-o pe femeie „doamna misterioasă” din Muzeul Național din Varșovia, din cauza relatărilor contradictorii legate de originea sa.
Ei spun că mumia a fost donată pentru prima dată Universității din Varșovia în 1826, donatorul susținând că a fost găsită în mormintele regale din Teba. Inscripțiile de pe sicriul și sarcofagul elaborat au determinat experții din secolul al XX să creadă că mumia este a unui preot bărbat pe nume Hor-Djehuti.
Dar oamenii de știință, după ce au identificat-o ca femeie cu tehnologia de scanare, cred că mumia a fost plasată la un moment dat într-un sicriu greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, când jefuirea și reambalarea rămășițelor era o obișnuință.5