Marea ducesă Anastasia Romanov, fiica cea mai mică a ultimului împărat al Rusiei

08 05. 2021, 09:00

Anastasia Romanov (născută Anastasiya Nikolayevna) s-a născut la data de 18 iunie 1901 în Peterhof, lângă Sankt Petersburg, Rusia și a murit la 17 iulie 1918 în Ekaterinburg. Anastasia a fost o  mare ducesă a Rusiei și fiica cea mai mică a țarului Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei.

Anastasia Romanov a fost ucisă alături de ceilalți membri ai familiei sale într-o pivniță în care aceștia fuseseră închiși de bolșevici după Revoluția din Octombrie. Deși există o oarecare incertitudine cu privire la data la care familia a fost ucisă, 16 sau 17 iulie 1918, majoritatea surselor indică faptul că execuțiile au avut loc ziua cea din urmă.

După execuții, mai multe femei din afara Rusiei s-au dat drept marea ducesă Anastasia. Astfel, marea ducesă a devenit un subiect popular de conjectură și publicitate în acea perioadă. Fiecare dintre femei a susținut că a supraviețuit execuției și că a reușit să scape din Rusia. De asemenea, unele femei chiar au pretins că sunt moștenitoarele averii familiei Romanov aflată în băncile elvețiene.

Cea mai faimoasă dintre pretendentele la averea familiei Romanov

Poate că cea mai faimoasă dintre aceste pretendente a fost o femeie care s-a numit Anna Anderson. Despre aceasta, criticii au pretins că este o poloneză pe nume Franziska Schanzkowska. Femeia s-a căsătorit cu un profesor de istorie, J.E.Manahan, în 1968. Ultimii ani din viață i-a trăit în statul american Virginia, murind în cele din urmă în 1984.

Marea Ducesă Anastasia Romanov la vârsta de 13 ani. Sursa foto: Shutterstock

Până în 1970, femeia a încercat să fie stabilită ca moștenitor legal al averii familiei Romanov, însă în acel an instanțele din Germania de Vest i-au respins în final procesul și au acordat o porțiune rămasă din averea imperială ducesei de Mecklenberg. În anii 1990, testele genetice efectuate pe țesuturile colectate de la Anderson și rămășițele exhumate ale familiei regale nu au stabilit nicio legătură între aceasta și familia Romanov. În schimb, testele au susținut faptul că identitatea ei era Schanzkowska.

De ce a fost ținută secretă descoperirea rămășițelor familiei Romanov?

Rămășițele marii ducese Anastasia Romanov și ale altor membri ai familiei regale au fost localizate de oamenii de știință ruși în 1976. Totuși, descoperirea acestora a fost ținută secretă până după prăbușirea Uniunii Sovietice. Testele genetice efectuate pe rămășițe au concluzionat că marea ducesă a fost, de fapt, alături de restul familiei sale în 1918, potrivit Britannica.

Povestea unei Anastasia Romanov supraviețuitoare a inspirat o piesă de teatru franceză. Piesa intitulată „Anastasia” a fost scrisă de Marcelle Maurette (1903–72) și produsă pentru prima dată în 1954. O versiune cinematografică americană a apărut în 1956, iar actrița Ingrid Bergman a câștigat un premiu Oscar pentru rolul ei principal.

Vă mai recomandăm să citiți și:

5 MISTERE imense ale marilor familii regale. Ce s-a întâmplat cu prinţesa Anastasia? – FOTO

Execuţia ruşinoasă care a încheiat domnia ultimului ţar al Rusiei

Rămăşiţele ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al-II-lea, au fost autentificate. În urmă cu 100 de ani împăratul a fost ucis împreună cu soţia şi cei cinci copii

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei