Mormonii sunt un grup religios care acceptă concepte creștine, precum și revelații făcute de fondatorul lor, Joseph Smith.
Mormonii aparțin de Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (sau Biserica LDS), care are sediul în Salt Lake City, Utah, SUA. Biserica are peste 16 milioane de adepți în toată lumea. Religia mormonă a fost fondată oficial în 1830, atunci când Cartea lui Mormon (The Book of Mormon) a fost publicată.
Astăzi, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă este cel mai răspândită în Statele Unite ale Americii, America Latină, Canada, Europa, Filipine, Africa și unele regiuni din Oceania. Deși mormonii împărtășesc multe credințe creștine, aceștia au propriul set de filosofii, valori și practici.
Mormonii cred că Cartea lui Mormon confirmă informații din Biblie. Textul povestește despre profeții antici care trăiau în Americi. De asemenea, Cartea lui Mormon cuprinde evenimentele care au avut loc 2500 î.Hr. și până în 400 e.n.
Joseph Smith Jr. s-a născut în Vermont la data de 23 decembrie 1805. Atunci când Smith avea 14 ani, acesta a avut o viziune în care Dumnezeu și Iisus i-au spus să nu se alăture niciunei culte creștine.
Trei ani mai târziu, Smith a susțin că un înger numit Moroni l-a vizitat. Moroni i-a dezvăluit lui Smith că a fost selectat să traducă Cartea lui Mormon, un text sacru care a fost scris în jurul secolului IV și denumit după tatăl lui Moroni, Mormon.
Potrivit textului, unii evrei au venit în America pentru a scăpa de persecuția din Ierusalim. Aceștia s-au divizat în două grupuri care erau în conflict: Nefiții și Lamaniții. În 428 e.n., Nefiții au fost învinși. Cartea lui Mormon mai spune că Lamaniții sunt același grup cunoscut drept amerindieni.
Potrivit Cărții lui Mormon, Iisus Hristos a apărut și a propovăduit Nefiților în Americi după răstignirea sa. Biserica LDS susține că peste 150 de milioane de copii ale Cărții lui Mormon au fost distribuite până în anul 2011.
Astăzi, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă are sediul în Salt Lake City, Utah, și este condusă de un profet care este de asemenea președintele Bisericii pe viață. Botezarea copiilor are loc de obicei în jurul vârstei de 8 ani.
Deși Biserica LDS a interzis practica poligamiei în 1890, mormonii au avut mereu multe soții. În anii recenți, Biserica a recunoscut că Joseph Smith a avut până la 40 de soții, unele dintre având chiar și până la 14 ani.
În ziua de astăzi, mormonii dezaprobă poligamia și aleg să se căsătorească doar cu un singur partener. Totuși, un număr restrâns de fundamentaliști, care s-au rupt de Biserică, continuă să practice mariajul multiplu.
În anii recenți, mormonismul a ajuns în cultura populară americană. Candidatul prezidențial mormon Mitt Romney a adus religia în lumina reflectoarelor din politica americană în 2012, potrivit History.
Totodată, muzicalul „The Book of Mormon” a adus multă atenție religiei, însă a provocat reacții mixte în comunitatea mormonă.
Potrivit unui sondaj din 2011, în jur de 62% dintre mormoni spun că americanii sunt dezinformați în privința religiei lor. Aproape jumătate au spus că mormonii se confruntă cu foarte multă discriminare. Mormonismul este considerat o religie în ascensiune la nivel mondial. Unii experți cred că, dacă tendințele actuale vor persista, ar putea exista 265 de milioane de mormoni pe glob până în 2080.
Deși religia relativ nouă încă încearcă să-și găsească locul printre religiile majore din lume, mormonismul poate deveni un candidat important în anii următori.
Care este cel mai ateu oraş din lume?
Statul american în care poligamia ar putea fi decriminalizată