Veriga lipsă din istoria alfabetului, posibil descoperită
O inscripție alfabetică scrisă pe un fragment de borcan descoperit în situl Tel Lachish, din Israel, și care datează de aproximativ 3.450 de ani poate fi o „verigă lipsă” din istoria alfabetului, au anunțat cercetătorii.
„Datând din secolul al XV-lea î.e.n., este în prezent cea mai veche inscripție alfabetică datată în siguranță din Levantul de Sud”, au scris cercetătorii conduși de Felix Höflmayer, arheolog la Institutul Austriac de Arheologie, într-o lucrare publicată în revista Antiquity.
Cele mai vechi dovezi ale scrierii care utilizează un sistem de litere pentru a reprezenta sunetele, un alfabet, au fost descoperite în Egipt și datează din timul celei de-a 12-a dinastii (în jurul anilor 1981 – 1802 î.e.n.). Alte exemple găsite proveneau din jurul anului 1300 î.Hr., din Levant (o zonă care include Israelul modern), se arată în lucrarea echipei lui Höflmayer.
Ulterior, grecii au adoptat utilizarea unui sistem alfabetic, urmați de romani (cu sistemul lor de scriere latină). Alfabetul a fost adoptat treptat de tot mai multe culturi.
Hicsoșii ar fi adus alfabetul în Levant
Inscripția descoperită recent, datând din jurul anului 1450 î.e.n., este numită „verigă lipsă”, deoarece acoperă un gol între exemplele timpurii de semne alfabetice de scriere din Egipt și exemplele ulterioare găsite în Levant. Totodată, inscripția oferă indicii despre modul în care alfabetul ar fi putut fi transmis în Levant, cercetătorii sugerând că hicsoșii, un grup din Levant care a condus nordul Egiptului până în jurul anului 1550 î.Hr., ar fi putut ajuta la aducerea alfabetului din Egipt în Levant.
Raționamentul specialiștilor se bazează pe faptul că, pentru o vreme, hicsoșii au controlat atât teritoriul din Levant, cât și nordul Egiptului. De asemenea, se bazează pe faptul că simbolurile hieroglifice au fost folosite pentru a simboliza literele de pe acest borcan.
Inscripția alfabetică descoperită recent este destul de scurtă. Primul cuvânt din inscripție conține literele „ayin”, „bet” și „dalet”, în timp ce al doilea cuvânt conține literele „nun”, „pe” și „tav”. Toate aceste litere fac parte din alfabetul semitic timpuriu folosit la un moment dat în Peninsula Arabică. Ele pot fi găsite și astăzi în limba ebraică, deși simbolurile moderne arată diferit.
Au fost folosite și simboluri hieroglifice
Scriitorul a folosit simboluri hieroglifice pentru a reprezenta unele dintre litere; de exemplu, „ayin” a fost reprezentat cu un simbol hieroglific care arată precum un ochi.
„La fel ca în majoritatea inscripțiilor alfabetice timpurii din Levantul de Sud, scrisoarea are forma unui cerc, asemănător unui iris cu pupila lipsă”, a menționat echipa de cercetători citată de Live Science.
Specialiștii nu sunt siguri ce înseamnă cuvintele, deși cred că pot fi parte din două nume. Inscripția este numită veriga lipsă, deoarece datează cu aproximativ 3.450 de ani în urmă, după ce primele semne alfabetice au apărut în Egipt în urmă cu aproximativ 3.900 de ani, dar înainte să apară din nou în Levant în urmă cu aproximativ 3.300 de ani.
Controversele din spatele inscripției
Literele din primul cuvânt pot semnifica „sclav”, deși acest lucru nu înseamnă că inscripția se referă la o persoană înrobită. Cercetătorii au afirmat că literele care au supraviețuit fac probabil parte din cuvinte mai lungi, iar combinația de litere care semnifică „sclav” este folosită în multe alte cuvinte.
Inscripția analizată recent a fost descoperită de arheologi în 2018 în apropierea unei vechi fortificații din Tel Lachish. Cercetătorii au găsit, de asemenea, rămășițele de orz alături de fragmentul borcanului pe care se afla inscripția, iar datarea cu radiocarbon a indicat faptul că orzul a fost cultivat în jurul anului 1450 î.e.n.
Această dată ar putea fi însă controversată, a afirmat Benjamin Sass, profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv, care a scris pe larg despre istoria timpurie a alfabetului, dar care nu a fost implicat în actualul studiu.
Datarea orzului poate să fie sau nu o dată exactă pentru inscripție, a remarcat Sass. Potrivit acestuia, orzul ar fi putut fi recoltat după inscripționarea borcanului, astfel că „datele publicate până în prezent fac din aceasta o posibilitate, dar în niciun caz o certitudine”.
Vă recomandăm să citiți și:
Cea mai timpurie versiune a alfabetului nostru a fost (probabil) descoperită – VIDEO
De ce în alfabetul ebraic şi cel arab se scrie de la dreapta la stânga?