Niccolo Machiavelli, unul dintre părinții teoriei politice moderne
Filosoful și scriitorul italian Niccolo Machiavelli s-a născut la data de 3 mai 1469. Patriot convins și susținător al unei Italii unificate, Machiavelli a devenit unul dintre părinții teoriei politice moderne.
Machiavelli avea să intre în serviciul politic al Florenței sale natale până la vârsta de 29 de ani. În calitate de secretar al apărării, Machiavelli s-a remarcat prin executarea unor politici care au întărit Florența. În curând, Machiavelli a fost desemnat unor misiuni diplomatice prin care a întâlnit personaje influente precum Ludovic al XII-lea al Franței, Papa Iulius al II-lea, împăratul Maximilian I al Sfântului Imperiu Roman și poate cel mai important pentru Machiavelli, un prinț al statelor papale numit Cesare Borgia.
Vicleanul Borgia a inspirat mai târziu personajul principal din celebrul și influentul tratat politic „Principele” (1532) al lui Machiavelli.
Viața politică a lui Machiavelli a luat o întorsătură după 1512
Viața politică a lui Machiavelli a luat o întorsătură după 1512, atunci când acesta a decăzut din grațiile puternicii familii de’ Medici. Machiavelli a fost acuzat de conspirație, iar apoi închis, torturat și exilat temporar. A fost nevoie de o încercare de a recâștiga un post politic și bunătatea familiei de’ Medici pentru ca Machiavelli să elaboreze „Principele”, care avea să devină cea mai cunoscută operă a sa.
Deși a fost publicată sub formă de carte postum în 1532, „Principele” a fost lansată pentru prima dată sub formă de pamflet în 1513. În lucrarea sa, Machiavelli și-a prezentat viziunea pentru un lider ideal: un tiran amoral și calculat, pentru care scopul justifică mijloacele. „Principele” nu numai că nu a reușit să recâștige aprecierea familiei de’ Medici, dar l-a și înstrăinat pe Machiavelli de propriul popor.
Opiniile lui Machiavelli nu au fost atât de extreme precum cele expuse în „Principele”
Machiavelli nu a fost niciodată cu adevărat primit înapoi în politică, iar atunci când Republica Florentină a fost restabilită în 1527, Machiavelli a fost intens suspectat. Acesta a murit mai târziu în acel an, amărât și exclus din societatea florentină căreia i-a dedicat întreaga viață, scrie History.
Totuși, opiniile lui Machiavelli nu au fost atât de extreme precum cele expuse în „Principele”. De fapt, în lucrări mai lungi și mai detaliate precum „Discursuri despre Titus Livius” (1517) și „Istoria Florenței” (1525), Machiavelli se dovedea a fi un moralist politic mai principial. Totuși, chiar și în ziua de azi, termenul „machiavelic” este folosit pentru a descrie o acțiune perfidă și lipsită de onoare care este întreprinsă pentru câștig, fără a ține cont de bine sau de rău.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Eşti o persoană malefică? În cazul în care nu ai aflat încă, poţi parcurge următorul test