Viața lui Galileo Galilei. De ce a fost condamnat la închisoare pe viață?

01 05. 2021, 11:00

Galileo Galilei a fost un astronom, fizician și filosof italian extrem de influent. Acesta s-a născut la 15 februarie 1564 în apropiere de Pisa, fiind fiul unui muzician.

Galileo Galilei a început să studieze medicina la Universitatea din Pisa, însă s-a reorientat spre filosofie și matematică. În 1589, Galileo a devenit profesor de matematică în Pisa. În 1592, acesta s-a mutat pentru a devenit profesor de matematică la Universitatea din Padova, acolo unde a continuat să predea până în 1610.

În această perioadă, Galileo a lucrat la o varietate de experimente, inclusiv în privința vitezei la care diverse obiecte cad, mecanică și pendule.

În 1609, Galileo a aflat despre invenția telescopului în Olanda. Fără să vadă vreodată vreun exemplu, Galileo a construit o versiune superioară și a făcut numeroase descoperiri astronomice. Printre acestea s-au numărat munți și văi de pe suprafața Luni, pete solare, cei mai mari patru sateliți ai planetei Jupiter și fazele planetei Venus. Cercetările sale în astronomie i-au adus faimă, iar Galileo a fost numit matematician regal la curtea ducelui din Florența.

Acuzat de erezie pentru că era un susținător al teoriei heliocentrismului

În 1614, Galileo a fost acuzat de erezie pentru că era un susținător al teoriei heliocentrismului, dezvoltată de Nicolaus Copernic, conform căreia Soarele este situat în centrul Sistemului Solar. Ideea a fost revoluționară pentru acea perioadă, atunci când cei mai mulți oameni credeau că Pământul era în centrul Sistemului Solar. În 1616, Biserica i-a interzis lui Galileo să mai predea sau să-și promoveze teoriile.

Portret al lui Galileo Galilei, de Justus Sustermans, 1636. Sursa foto: Domeniu public/ Wikimedia

În 1632, Galileo a fost din nou acuzat de erezie după ce cartea sa „Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii” a fost publicată. Cartea prezenta argumentele pro și contra sistemului copernican sub forma unei discuții între doi bărbați.

Deși își pierdea deja vederea, Galileo a continuat să scrie

Galileo a fost somat să apară în fața inchiziției romane, astfel fiind găsit „vehement suspect de erezie” și condamnat la închisoare pe viață. Sentința a fost schimbată mai apoi, iar Galileo a fost forțat să-și trăiască restul vieții în arest la domiciliu la vila sa din Arcetri, sudul Florenței. Totodată, Galileo a fost forțat să retracteze în mod public susținerea sa pentru teoria lui Copernic, potrivit BBC.

Deși își pierdea deja vederea, Galileo a continuat să scrie. În 1638, cartea „Dialoguri asupra științelor noi” a fost publicată. Lucrarea prezenta ideile lui Galileo cu privire la legile mișcării și principiile mecanicii.

Galileo a murit în Arcetri la data de 8 ianuarie 1642, după ce a suferit de febră și palpitații. Mormântul influentului astronom și filosof se află la basilica Santa Croce din Florența.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Furat în secolul XVIII, degetul lui Galileo Galilei poate fi admirat în cadrul Museo Galileo

Locul în care se pot experimenta pe viu teoriile lui Galileo Galilei – FOTO

Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că l-a ucis

Procesul lui Galileo. Modelul heliocentric în fața dogmei religioase