Papagali mumificați descoperiți în deșertul Atacama dezvăluie o parte întunecată a istoriei
Cu cât analizăm mai mult deșertul Atacama din Chile, cu atât descoperim mai multe fenomene misterioase și minunate, uneori chiar destul de stranii.
Însă, în acest loc incredibil de arid, nu doar clima era necruțătoare. Locuitorii săi umani antici făceau comerț cu orice puteau. Se pare că uneori făceau comerț și cu penele superbe ale păsărilor colorate aduse într-un deșert în care nu aveau ce căuta, dar în care aveau în curând să fie îngropate.
„Ceea ce noi considerăm interacțiuni acceptabile cu animalele din grija noastră era foarte diferit pe atunci. Unele dintre aceste păsări nu duceau o viață fericită. Erau păstrate doar pentru a produce pene și acestea erau smulse imediat ce apăreau”, a explicat Jose Capriles, arheolog antropolog de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.
Zeci de papagali mumificați au fost găsiți în deșertul Atacama
Capriles este un fel de specialist atunci când vine vorba despre descoperirea ciudățeniilor exotice din cultura precolumbiană. De această dată, mama sa, Eliana Flores Bedregal, ornitolog de meserie, s-a alăturat cercetărilor și a colaborat cu fiul său la un studiu care analizează viața și moartea a zeci de papagali mumificați care au fost găsiți în deșertul Atacama.
În total, cel puțin șase specii de papagali recuperate de la cinci situri arheologice din deșert au fost studiate. Rămășițele datează din perioada între 1100 și 1450 e.n., potrivit Science Alert.
Păsările colorate trăiau o existență mizeră în captivitate
„Penele acestor păsări tropicale erau unele dintre cele mai semnificative simboluri ale statutului economic, social și sacru din America precolumbiană. În Munții Anzi, textile și veșminte fine cu pene colorate ale papagalilor tropicali simbolizau putere și prestigiu. Acestea erau de obicei deținute de membrii elitei politice și religioase”, au explicat autorii studiului.
Totuși, în spatele acestor veșminte spectaculoase, păsările colorate trăiau o existență mizeră în captivitate, departe de pădurile tropicale amazoniene care erau cândva casele lor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O mumie antică înfășurată într-un cocon nemaivăzut până acum, descoperită de arheologi
O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”
Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă