Câțiva iepuri sălbatici au dezgropat comori arheologice neprețuite pe o insulă din apropiere de Țara Galilor, în Regatul Unit.
Iepurașii au dezgropat două artefacte, o unealtă din Epoca de Piatră veche de 9.000 de ani și un fragment de ceramică vechi de 3.750 de ani, cel mai probabil de la o urnă din Epoca Bronzului, potrivit asociației Wildlife Trust of South and West Wales, care administrează Insula Skokholm, acolo unde au fost găsit obiectele.
Arheologii au descoperit artefacte similare pe teritoriul Regatului Unit, însă aceste noi descoperiri sunt primele de acest fel pe Insula Skokholm.
Obiectele sugerează că oamenii au vizitat sau au trăit aici în urmă cu mii de ani.
Insula, situată la 3,2 kilometri de coasta comitatului Pembrokeshire din sud-vestul Țării Galilor, este cunoscută pentru miile de păsări acvatice care își fac cuiburi aici în lunile de primăvară și vară. Astfel, frumusețea naturală și sălbăticia i-au adus porecla „Insula de Vis”.
Descoperirile arheologice de-a lungul anilor au arătat dovezi ale prezenței oamenilor preistorici pe insulă, însă prea puține sunt cunoscute despre aceștia. Începând cu 1324, Insula Skokholm a devenit o fermă pentru iepuri pentru următorii 200 de ani, o practică insulară obișnuită, potrivit Wildlife Trust. Se pare însă că descendenții acelor iepuri au început acum să dezgroape comori arheologice.
Paznicii Richard Brown și Giselle Eagle, care monitorizează insulă în timpul pandemiei, au găsit mai întâi artefactul neted și cu formă ovală din Epoca de Piatră în timp ce se aflau în apropiere de o crescătorie de iepuri. Aceștia au descris obiectul drept „o pietricică cu aspect interesant”, potrivit Live Science.
Cei doi au trimis poze cu „pietricica” arheologului Toby Driver, care la rândul său l-a contactat pe Andrew David, expert în unelte din piatră preistorice. Imediat ce a văzut imaginile, David a știut că „pietricica” este o descoperire semnificativă.
„Imaginile arată în mod clar o pietricică nivelată din Mezolitic (Epoca de Mijloc a Pietrei), o unealtă ce ar fi fost folosită la prepararea hranei sau confecționarea ambarcațiunilor din piele, în comunitățile de vânători-culegători, în urmă cu 6.000 – 9.000 de ani”, a explicat David.
Doar câteva zile mai târziu, Brown și Eagle au găsit un alt artefact, o bucată aspră de ceramică, pe care iepurii o dezgropaseră din aceeași zonă ca obiectul anterior.
Fragmentul de ceramică datează între 2100 și 1750 î.Hr., astfel că are o vechime de aproximativ 3.750 de ani, a afirmat Jody Deacon, specialist în arheologie preistorică la Muzeul Național din Țara Galilor. Fragmentul provine de la un vas care a fost cel mai probabil o urnă în Epoca Bronzului, un recipient asociat cu înmormântările prin incinerare.
Morții erau adesea incinerați și îngropați în urne în vestul Țării Galilor la acea vreme, însă aceasta este prima dovadă a unei astfel de urne pe Insula Skokholm sau oricare dintre insulele vestice ale Pembrokeshire.
Prințesa Persană, o mare farsă arheologică și misterul unei crime nerezolvate
Vârsta adevărată a megaliților misterioși din „Câmpia Borcanelor”, aflată în sfârșit de arheologi
Un virus mortal poreclit „Ebola iepurilor” se răspândește îngrijorător de repede în Statele Unite
Un studiu care ”ne loveşte în copilărie”. Morcovii dăunează iepurilor