Fragmente dintr-un pergament biblic care datează din urmă cu 1.900 de ani au fost descoperite în „Peștera Ororilor” din Deșertul Iudeei, din Israel.
Existența peșterii este cunoscută de ceva timp. Denumirea sa macabră provine de la 40 de schelete umane antice care au fost descoperite acolo în anii 1960. Scheletele aparțin unor oameni care au murit de foame în timpul revoltei Bar Kokhba, ce a avut loc între 132 și 135 e.n. Atunci, evreii din regiune s-au revoltat împotriva Imperiului Roman. Revolta a fost înăbușită.
Totuși, unii scriitori antici au susținut că peste 500.000 de evrei au fost uciși și mulți alții au fost deportați din regiune.
Pergamentul biblic descoperit recent, scris în limba greacă, datează de la revolta Bar Kokhba. Documentul conține pasaje din cărțile scrise de Zaharia și Nahum, a explicat Autoritatea Antichităților din Israel (IAA) printr-un comunicat de presă.
„Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le faceți. Spuneți-vă unii altora adevărul, faceți dreptate adevărată și perfectă la porțile voastre. Și să nu vă faceți rău unul altuia și să nu iubiți minciuna, pentru că toate acestea sunt lucruri pe care le urăsc – declară Domnul” (Zaharia 8: 16–17), arată o parte a pergamentului. IAA a mai anunțat că aceasta este prima dată în 60 de ani când un pergament biblic este descoperit în timpul săpăturilor arheologice științifice. Multe manuscrise au fost furate sau dezgropate în mod neștiințific.
Unele publicații de știri au declarat că descoperirea este un „fragment din Manuscrisele de la Marea Moartă”, ceea ce se referă la miile de fragmente de la aproape 900 de texte descoperite în peșteri în apropiere de Qumran, între 1940 și 1950.
Cu toate acestea, „Peștera Ororilor” nu este în apropiere de Qumran. Astfel, IAA a precizat că recenta descoperire este „un pergament biblic”, și nu un fragment din Manuscrisele de la Marea Moartă.
Încă din 2017, IAA a desfășurat o campanie pentru găsirea de noi pergamente în peșterile din Deșertul Iudeei. Ca parte din campanie, IAA excavează peșteri care au mai fost excavate anterior de arheologi.
„Fragmentele de pergament descoperite recent reprezintă un semnal de alarmă pentru stat. Resursele trebuie alocate pentru finalizarea acestei operațiuni importante. Trebuie să ne asigurăm că vom recupera toate datele care nu au fost descoperite în peșteri încă de tâlhari”, a declarat Israel Hasson, director al IAA, citat de Live Science.
Mai mult, arheologii au descoperit și mumia unui copil, veche de 6.000 de ani, în aceeași peșteră. Mumia este a unei fetițe care avea între 6 și 12 ani atunci când a murit. Totodată, cercetătorii au descoperit într-o peșteră separată un coș care datează din urmă cu 10.500 de ani. IAA a precizat că acesta ar putea fi cel mai complet și cel mai vechi coș din lume.
Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt
Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt