Dezvăluiri șocante și incomode. Testele nucleare desfășurate de Franța în Polinezia Franceză au contaminat 110.000 de oameni
Impactul cutremurător al deceniilor de teste nucleare desfășurate de Franța în insulele Polineziei Franceze a fost dezvăluit de un nou studiu, care a calculat adevărata amploare a unui dezastru medical iremediabil despre care cercetătorii spun că a fost ascuns sau ignorat timp de zeci de ani.
Începând cu 1966, Franța a început în secret o nouă rundă de teste nucleare la atolii Moruroa și Fangataufa din Polinezia, acestea făcând parte dintr-un program militar clasificat care a continuat timp de 30 de ani înainte să fie oprit în contextul protestelor în masă din 1996, după aproape 200 de explozii nucleare.
În cadrul unei noi investigații desfășurate de un grup internațional de cercetători în securitate, oameni de știință și jurnaliști, o arhivă de aproximativ 2.000 de pagini de documente militare și guvernamentale declasificate de Franța a fost analizată.
„110.000 de oameni au fost infectați, aproape întreaga populație polineziană de la acea vreme”
Mai mult, grupul a intervievat zeci de oameni, inclusiv locuitori din Polinezia, foști angajați ai armatei și oameni de știință, iar toate aceste mărturii au construit o imagine mai clară a celor 193 de teste nucleare desfășurate la atolii Moruroa și Fangataufa, care până acum au fost învăluite în mister și birocrație.
Pe scurt, concluziile raportului sunt șocante și incomode.
„Potrivit calculelor noastre, bazate pe analize științifice a dozelor de radioactivitate la care au fost expuse populațiile, aproximativ 110.000 de oameni au fost infectați, aproape întreaga populație polineziană de la acea vreme”, au explicat cercetătorii.
Această contaminare cu particule radioactive a stat la baza unui „focar” de cazuri de cancer
Dovezile sugerează că această contaminare cu particule radioactive a regiunilor populate a stat la baza unui „focar” de cazuri de cancer care a afectat locuitorii Polineziei Franceze, despre care oficialii militari francezi au știut, în secret, că aveau legătură cu testele nucleare.
„Abia atunci când bătrânii noștri au început să moară, am început cu adevărat să punem întrebări”, a declarat o femeie, a cărei mamă a murit de cancer la sân în 2009.
Până acum, doar 454 de oameni au primit compensații de la Guvernul Franței în semn de recunoaștere a impactului asupra sănătății cauzat de testele nucleare, peste 80% dintre solicitări fiind respinse de autorități fără explicație, potrivit Science Alert.
„110.000 de oameni, nu 10.000 cum spun autoritățile medicale locale, ar putea solicita compensații de la statul francez”
Având în vedere descoperirile, zeci de mii de oameni ar putea avea acum dreptul să solicite compensații pentru greșelile din trecut, noile date susținând cazul lor cu o cantitate uriașă de dovezi publice care au ieșit la iveală pentru prima oară.
„Există în jur de 110.000 de oameni, nu 10.000 cum spun autoritățile medicale locale, care ar putea solicita compensații de la statul francez, în cazul în care vor dezvolta unul dintre tipurile recunoscute de cancer”, au precizat cercetătorii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Istoria programului nuclear iranian – de la șah, până în prezent
Mineral rar din betonul roman, găsit într-o centrală nucleară japoneză