De-a lungul timpului s-au făcut o serie de experimente pe oameni și animale, unele cu urmări destul de grave. Ilya Ivanovici Ivanov, un biolog rus, a fost unul dintre oamenii de știință care au dus experimentele la extrem.
Născut în 1870, s-a specializat la vârsta adultă în domeniul inseminării artificiale și a încrucișării diverselor specii de animale.
La începutul secolului XX a creat primul centru mondial de inseminare artificială a cabalinelor, atrăgând atenția după ce a demonstrat că tehnica perfecționată de el permitea ca materialul seminal provenit de la un singur cal să insemineze un număr record de circa 500 de iepe.
Ilya Ivanovici Ivanov nu s-a oprit doar la acest axperiment care s-a dovedit a fi unul reușit, a încercat altele controversate.
A început să insemineze diferite specii cu material seminal de la alte animale pentru a vedea ce se întâmplă. Astfel a creat un zedonk (un hibrid rezultat din încrucișarea unei zebre cu un măgar), un șobolan-șoarece, un porcușor de guineea-șoarece și ceva și mai hidos rezultat din încrucișarea unei antilope cu o vacă.
Ulterior s-a gândit că ar putea crea un hibrid om-maimuță, idee pe care a făcut-o publică în 1910, în cadrul Congresului Mondial al Zoologilor organizat în Graz.
Oportunitatea de a realiza acest proiect a venit mai târziu, în 1924, când a ajuns într-un centru de cercetare pe maimuțe din Guineea Franceză, iar Comisia Financiară Sovietică l-a finanțat, după ce a primit aprobare de la Academia Sovietică de Științe și de la înalți oficiali guvernamentali sovietici, cu 10.000 de dolari pentru a demonstra teoria lui Darwin despre legătura strânsă dintre oameni și maimuțe.
În 1926, împreună cu Serge Voronoff au transplantat un ovar uman într-un cimpanzeu, înainte de a încerca să insemineze maimuța cu spermă umană. A mai încercat de două ori, însă niciuna dintre femelele cimpanzeu nu a rămas gestantă.
Ca o paranteză, Serge Voronoff era un medic evreu rus de naționalitate franceză, celebru pentru transplantarea la oameni a testiculelor de maimuță pentru a le spori virilitatea. În clinica lui Serge Voronoff din Paris au ajuns în martie 1929 și Carol al II-lea și „Duduia” Elena Lupescu, în contextul în care viitorul rege al României se confrunta cu probleme erectile, după cum scrie Tatiana Niculescu în cartea „Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee”.
Revenind la Ilya Ivanov, nu a renunțat la ideile sale și s-a gândit la o altă abordare, și mai controversată: să insemineze femei africane, fără știrea sau consimțământul lor, cu material seminal provenit de la cimpanzei. Din fericire, guvernatorul francez a spus nu ideii de a se crea un hibrid om-maimuță.
Astfel, Ilya Ivanov a călătorit în Abhazia, cu 20 de maimuțe în remorcă, în speranța că își va putea realiza acolo proiectul pe femei sovietice.
În mod uimitor, cel puțin cinci femei s-au oferit voluntare în experimentul său. Nicio maimuță mascul nu a reușit, însă, să supraviețuiască acolo, astfel că a rămas fără material seminal.
Între timp, în 1930, Academia Sovietică de Științe a auzit despre planurile sale de a insemina femeile din Africa fără consimțământul lor și i-a retras sprijinul pe motiv că „ar putea submina încrederea africanilor în cercetătorii și medicii europeni și făcea problematică oricare expediții viitoare ale oamenilor de știință ruși în Africa”, relatează IFL Science.
Totodată, în decembrie 1930, a fost arestat și exilat pentru cinci ani în Kazakhstan, la un institut zoologic. Ilya Ivanovici Ivanov a murit doi ani mai târziu, în martie 1930, în urma unui accident vascular cerebral, fără să-și împlinească visul de a crea un hibrid om-maimuță.
O echipă de cercetători a reuşit să realizeze cel mai complex hibrid om-şoarece