Scene ascunse din picturi antice ale etruscilor, dezvăluite cu ajutorul unei noi tehnologii

08 03. 2021, 19:00

Oamenii de știință au folosit o tehnică nouă pentru a dezvălui scene pline de culoare din picturile civilizației antice a etruscilor, un grup de oameni care a prosperat pe peninsula italică în urmă cu 2.500 de ani în perioada în care puterea Romei era în creștere.

Spre exemplu, cercetătorii au descoperit noi detalii într-o operă din „Mormântul Maimuței” (Tomb of the Monkey) și scene ale lumii de dincolo într-o altă pictură. Etruscii creau picturi detaliate, însă trecerea timpului a însemnat că multe dintre opera sunt acum doar parțial vizibile și o cantitate considerabilă din culoare a fost pierdută.

„O problemă majoră este pierderea semnificativă a informației policrome a picturilor”, a explicat Gloria Adinolfi, cercetător la institutul de cercetare Pegaso Srl Archeologia Arte Archeometria, în timpul unei prezentări la întâlnirea anuală a Institutului Arheologic al Americii și Societatea pentru Studii Culturale.

O perspectivă distorsionată a picturilor antice

Faptul că unele culori au supraviețuit trecerii timpului mai bine decât altele poate produce o perspectivă distorsionată a picturilor antice, a mai spus Adinolfi. Spre exemplu, unele nuanțe de verde au tendința să nu reziste atât de bine, în timp ce nuanțele de roșu rezistă.

Pentru a dezvălui picturile, oamenii de știință au folosit o tehnică numită „extracție hiperspectrală cu iluminare multiplă” (multi-illumination hyperspectral extraction sau MHX), care implică surprinderea a zeci de imagini cu lumină infraroșie, ultravioletă și vizibilă, iar apoi procesarea acestora folosind algoritmi dezvoltați la Consiliul Național de Cercetare al Italiei, a explicat un alt membru al echipei, Vincenzo Palleschi.

Lumea de dincolo a etruscilor arată pietre, copaci și apă

Tehnologia poate detecta albastrul egiptean, o culoare dezvoltată în Egiptul antic care „are un răspuns specific la o singură linie spectrală”, a spus Palleschi. Echipa a mai analizat și rămășițele altor culori pentru a determina ce nuanțe au fost folosite la pictarea operelor.

Prin combinarea MHX cu analizele de culoare, oamenii de știință au dezvăluit scene dispărute din picturile antice ale etruscilor. Cercetătorii au descoperit numeroase exemple, inclusiv detalii ale picturilor care înfățișează lumea de dincolo a etruscilor care arată pietre, copaci și apă, potrivit Live Science.

În „Mormântul Maimuței”, numit astfel pentru o pictură din mormânt arată o maimuță într-un copac, cercetătorii au descoperit detalii ale unei picturi care arată o persoană. Cu ochiul liber, pictura arată ca o ceață roșiatică, însă după folosirea tehnicii MHX pictura arată o persoană care transportă un obiect și detaliile feței și părului sunt mai clare. Mormântul a fost descoperit în secolul al XIX-lea, însă acum, datorită noilor tehnologii, operele de artă devin mult mai vizibile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia

Picturi rupestre care arată personaje stranii cu capete supradimensionate, descoperite în Tanzania

Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident

Picturile neolitice descoperite în Spania arată că arta era o activitate socială pentru bărbați și femei