Zeii din mitologia greacă sunt foarte diferiți față de multe idei moderne despre religie. Aceștia au fost văzuți ca mari puteri și nu ca personaje spirituale, precum în religia monoteistă.
Zeus a devenit regele zeilor olimpieni nu pentru că era bun din punct de vedere moral sau pentru că era un creator. În schimb, Zeus a ajuns la putere în urma unui război cosmic.
Acesta a devenit conducător absolut al Universului după ce l-a detronat pe tatăl său și s-a luptat cu Titanii. Zeus a devenit rege la fel ca mulți alți monarhi care au preluat puterea, prin forță și viclenie.
Există multe legende despre modul în care Zeus a devenit conducătorul lumii, iar acestea sunt cunoscute drept „Miturile de succesiune”. Așadar, nu există o singură versiune despre modul în care conducătorul Olimpului a devenit Regele Zeilor.
Primul conducător al zeilor a fost Uranus, personificarea cerului. Acesta era căsătorit cu Gaia, zeița pământului. Uranus și Gaia au avut doisprezece copii. În urma unei profeții care spunea că acei copii îl vor detrona, conducătorul original al lumii și-a ascuns copiii în interiorul mamei lor, adică pământul. Astfel, Gaia l-a urât pentru asta. Copiii cerului și pământului erau cunoscuți de sursele antice sub numele de Titani. Cel mai tânăr dintre Titani a fost Cronos, care a conspirat cu mama sa pentru a prelua puterea de la tatăl său. Doar el, dintre toți Titanii, a fost îndeajuns de curajos pentru a lupta împotriva tatălui său.
Gaia a meșterit o seceră pentru Cronos, iar acesta s-a strecurat pe lângă tatăl său și l-a castrat. Uranus a fost slăbit, iar Cronos a reușit să-l închidă pe tatăl său în Tartarus, adesea considerat în mod eronat iadul. Cronos a închis mai mulți monștri, Hecatonchirii și Ciclopii, alături de tatăl său sub pământ. Astfel, Cronos și sora sa Rhea au devenit monarhi asupra zeilor. Domnia sa a fost considerată o epocă de aur, perioadă în care oamenii nu aveau nevoie de legi și timp în care totul era împărțit în mod egal.
Cu toate acestea, Cronos a auzit o profeție făcută de tatăl său, Uranus, și de mama sa, Gaia. I s-a spus că și el va fi detronat de fiul său. Desigur, Cronos s-a simțit amenințat și a decis să-și alunge toți copiii. Regele zeilor avea șase copii cu regina sa, aceasta fiind și sora lui vitregă. Rhea i-a născut trei fiice, Demetra, Hestia, Hera și trei fii, Hades, Zeus și Poseidon. Zeus, viitorul rege al Olimpului, era cel mai mic dintre copii, potrivit Daily History.
Ținând cont de profeție, Cronos a născocit o strategie astfel încât să se asigure că ai săi copii nu-l vor putea amenința sau detrona niciodată. Atunci când aceștia s-au născut, Cronos i-a înghițit pe toți, iar în timp ce Rhea era însărcinată cu Zeus, Cronos intenționa să-l înghită și pe acesta.
Desigur, Rhea nu a fost de acord cu planul lui Cronos de a-și ucide copilul, așa că a venit cu un plan. A cerut ajutorul lui Gaia, care i-a spus ce să facă. Atunci când era pe cale să-l nască pe Zeus, Rhea a plecat în secret pe insula Creta. Astfel, Rhea l-a adus pe lume pe viitorul rege al Olimpienilor într-o peșteră din Muntele Ida. Acesta a fost un loc de pelerinaj cunoscut în Grecia Antică și poate fi vizitat chiar și în zilele noastre.
Cronos știa că Zeus s-a născut și a cerut să i se predea copilul, însă Rhea și Gaia au pus la cale un plan. Rhea a găsit o piatră uriașă și a înfășurat-o în veșminte de bebeluș, prezentând-o lui Cronos și spunându-i că era copilul. Cronos a înghițit piatra, fiind alinat de gândul că Zeus nu mai este o amenințare pentru domnia sa.
De fapt, Zeus a crescut în Creta, potrivit unei versiuni populare a mitului propusă de Hesiod, poet din secolul al VII-lea î.Hr. Totuși, nu există o înțelegere privind cine anume l-a crescut pe Zeus. Unele surse vorbesc despre o nimfă, iar altele spun că ar fi fost bunica lui, Gaia.
Zeus era disperat să-l înlăture de la putere pe tatăl său, fiind încurajat de bunica sa, Gaia. Cronos nu știa că fiul său cel mic era încă în viață. Potrivit unor legende, Zeus ar fi devenit paharnicul tatălui său. Mama lui i-a dat o poțiune puternică, iar Zeus a putut să i-o dea tatălui său, pe furiș. În cele din urmă, poțiunea a acționat ca o clismă, iar Cronus i-a vomitat pe cei cinci copii înghițiți anterior. La scurt timp după aceea, aceștia au susținut cauza fratelui lor mai mic.
Astfel, războiul pentru controlul lumii a început. Pe de-o parte era Cronos cu fratele și surorile sale, aceștia fiind cunoscuți sub numele de Titani. Zeus, frații și sora lui erau cunoscuți drept Olimpieni, fiind împotriva Titanilor. Olimpienii erau în dezavantaj, pentru că Titanii erau mai numeroși.
Zeus a început războiul cu tatăl său, care era descris ca fiind tot mai bătrân și slăbit. Viitorul conducător al Olimpului a reușit să-i convingă pe doi dintre Titani, Prometeu și mama lui, să se alăture lui și surorilor și fraților săi. Zeus avea un plan de luptă bine pus la punct.
Zeus le-a ordonat Hecatonchirilor, trei personaje din mitologia greacă ce aveau câte o sută de mâini, să îi bombardeze pe Titani cu pietre. Zeus și-a folosit apoi fulgerele puternice pentru a-i lovi pe Titani. Aceștia au ripostat puternic sub conducerea lui Atlas, iar războiul a durat aproape zece ani. În cele din urmă, Olimpienii au fost triumfători. Zeus și familia sa au preluat controlul asupra Universului, iar Zeus i-a închis apoi pe toți Titanii și pe Cronos în Tartarus.
Cu toate acestea, unii dintre Titani au fost cruțați de la această soartă. Zeus era acum conducătorul incontestabil al lumii, guvernând cu ajutorul sprijinului fraților și surorilor. Unele legende susțin că Zeus s-a simțit atât de sigur de puterea sa încât a permis eliberarea tuturor Titanilor.
Totuși, după o vreme, Titanii au fost încurajați de Hera și au decis să-l atace pe Zeus și familia sa. Astfel, Olimpienii erau din nou în pericol.
Titanii au încercat să urce pe Muntele Olimp, dar Atena, Apolo și Artemis l-au ajutat pe Zeus. Regele Zeilor a aruncat fulgere asupra vechilor zei, iar în cele din urmă, el și ceilalți Olimpieni i-au aruncat pe Titani de pe munte. Apoi, Titanii au fost alungați în Tartarus, acolo unde rămân până în ziua de azi.
Aceasta ar fi fost victoria finală a lui Zeus, care împreună cu cei doi frați ai săi au împărțit lumea între ei. Zeus a devenit regele pământului și al cerului. Poseidon a primit control asupra mărilor și tuturor apelor. Totodată, Hades a primit împărăția umbrelor și tărâmul morților.
Zeus a devenit Regele Zeilor și conducătorul absolut al lumii prin intermediul forței și luptei strategice. Acesta a fost foarte viclean și și-a folosit abilitatea de a vedea în viitor astfel încât să devină cel mai important Olimpian.
„Miturile de succesiune” au demonstrat că Zeus era monarhul cerurilor și pământului pentru că el era cel mai puternic. La fel ca multe alte civilizații, grecii și-au conceput zeii ca personaje puternice, ci nu ființe religioase.
8 morminte antice, descoperite pe un teren privat din Peloponez
Parthenonul din Atena, un templu construit ca o sculptură
Top 10 mituri ale Greciei Antice
Descoperire şocantă pe muntele lui Zeus. Ar putea confirma cea mai întunecată legendă a antichităţii