Cea mai veche fabrică de bere, descoperită în Egipt
Arheologii au descoperit o fabrică de bere mare despre care cred că este „cea mai veche” din lume. Descoperirea a fost făcută în situl funerar Abydos din sudul Egiptului, potrivit anunțului făcut de Ministerul Turismului și Antichităților.
„Misiunea arheologică comună egipteano-americană, condusă de dr. Matthew Adams, de la Universitatea New York, și de dr. Deborah Vischak, de la Universitatea Princeton, care lucrează în Abydos, Sohag, a descoperit ceea ce se crede că este cea mai veche fabrică de bere de mare producție din lume”, a declarat ministerul într-un comunicat citat de Science Alert.
Fabrica de bere „datează probabil din era regelui Narmer”, potrivit lui Mostafa Waziry, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.
Narmer, care a condus acum mai bine de 5.000 de ani, a fondat prima dinastie și a unificat Egiptul de Sus și de Jos.
Existența fabricii de bere, dezvăluită de britanici
Existența fabricii a fost dezvăluită la începutul secolului al XX-lea de către arheologi britanici, însă locația sa nu a fost niciodată determinată cu precizie. Echipa comună egipteano-americană „a reușit să o re-localizeze și să-i descopere conținutul”, se arată în comunicatul ministerului.
Potrivit lui Mostafa Waziry, fabrica era formată din opt zone mari folosite ca „unități pentru producția de bere”. Fiecare sector conținea aproximativ 40 de vase din lut dispuse pe două rânduri.
Un amestec de cereale și apă, folosit pentru producerea berii, era încălzit în cuve, fiecare bazin „fiind ținut pe loc de pârghii din lut așezate vertical sub formă de inele”.
Egiptenii produceau multă bere
Dr. Matthew Adams, de la Universitatea New York, care conduce misiunea arheologică comună, a declarat că studiile au arătat că berea a fost produsă la scară largă, cu aproximativ 22.400 de litri fabricați „la un moment dat”.
Fabrica de bere „ar fi putut fi construită în acest loc special pentru ritualurile regale care aveau loc în interiorul facilităților funerare ale regilor Egiptului”.
„În timpul săpăturilor în aceste facilități s-au găsit dovezi privind utilizarea berii în ritualuri de sacrificiu”, mai spune sursa citată.
Dovezile producției de bere în Egiptul antic nu sunt noi. Fragmente de ceramică folosite de egipteni pentru fabricarea berii și datând cu 5.000 de ani în urmă au fost descoperite pe un șantier din Tel Aviv, în 2015.
Vă recomandăm să citiți și:
O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”
Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt
Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt
Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele