Cremă de față veche de 2.700 de ani, realizată din „lapte de lună”, descoperită într-un mormânt chinezesc antic

11 02. 2021, 19:00

Industria modernă a produselor cosmetice este imensă, iar ingrediente precum retinolul și acidul hialuronic sunt foarte populare pentru a face tenul neted și strălucitoar. Se pare că și oamenii antici erau preocupați de îngrijirea pielii, iar dovada stă într-un borcan cu cremă de față, vechi de 2.700 de ani, care a fost descoperit într-un mormânt al unui nobil chinez. Crema se afla într-un borcan din bronz ornamentat și era făcută din grăsime animală și o substanță numită „lapte de lună”.

În 2017 – 2018, o echipă de arheologi de la Universitatea Academiei Chineze de Științe din Beijing a excavat situl Liujiawa din provincia Shaanxi, o zonă ce ar fi aparținut între 700 și 640 î.e.n. statului Rui, un principat „enigmatic” cu puține înregistrări istorice.

În timpul lucrărilor, arheologii au dezgropat un mormânt de bărbat ce ar fi fost membru al aristocrației, fiind identificat printr-un set de arme funerare din bronz. Lângă sicriu au găsit un borcan de bronz deosebit. Acest tip de borcan a fost adesea găsit în mormintele unor persoane de rang înalt, cum ar fi membri ai familiilor regale, ceea ce sugerează că era un produs de ultimă generație.

Capacul era sigilat, iar la deschiderea borcanului, în condiții controlate, cercetătorii au găsit circa 6 grame de cocoloașe alb-gălbui. Analiza inițială a sugerat că bucățile erau realizate dintr-un amestec de carbonat și lipide, potrivit New Scientist.

Laptele de lună, valoare spirituală și utilizare cosmetică

Cercetările ulterioare au confirmat că carbonatul a fost monohidrocalcit, o formă de carbonat de calciu care poate fi obținută din speleotemele din peșterile de calcar. Această substanță albă cremoasă se numește „lapte de lună”, iar autorii susțin că prezența sa în cremă avea probabil legături cu școala taoistă. Anumite peșteri au fost selectate ca locuri sacre taoiste, ceea ce ar fi putut duce la descoperirea, valoarea spirituală și utilizarea cosmetică a laptelui de lună.

Ca un beneficiu practic suplimentar, carbonatul de calciu este eficient în absorbția transpirației și a uleiului, ceea ce ar fi putut conferi cremei un efect matifiant. Albirea pielii era populară din punct de vedere cultural în acea perioadă din istoria Chinei, iar nuanța păstoasă a laptelui de lună se preta acestei funcții.

Pe baza acestor factori, laptele de lună a fost probabil folosit atât pentru proprietățile sale cosmetice, cât și pentru cele mistice.

Chinezii antici foloseau grăsime de vacă pentru a produce cosmetice

Capacul sigilat al vasului a ajutat la conservarea grăsimilor animale din cremă. Cercetătorii au analizat grăsimea, iar raportul dintre acidul palmitic și acidul stearic a sugerat că provenea de la o rumegătoare, cel mai probabil de la o vacă. Autorii descoperirii și cercetării teoretizează că vacile au fost domesticite, crescute în țarcuri cu o dietă strictă de mei, deoarece condițiile zonei favorizau cultivarea meiului.

Acest aspect este foarte util pentru înțelegerea agriculturii din statul Rui, deoarece oamenii de știință afirmă că nu prea sunt înregistrări care să detalieze modul în care principatul a funcționat. Grăsimea animală a fost folosită cel mai probabil atât pentru a transforma laptele de lună în cremă, cât și pentru proprietățile sale hidratante.

Descoperirea este una de maximă importanță în înțelegerea industriei cosmetice timpurii din China și este cea mai veche dovadă a utilizării grăsimii de bovine în cosmeticele antice chinezești.

Cea mai veche dovadă a folosirii cremei de către bărbații din China Antică

Se presupune că utilizarea cosmeticelor a început în perioada pre-Qin (înainte de 221 î.e.n.), dar acest lucru este susținut doar de descrieri istorice, mai degrabă decât de o analiză a produselor reale. În plus, spun autorii descoperirii și cercetărilor ulterioare, secretul comercial face dificilă asamblarea formulelor acestor produse și a modului în care au fost produse.

Acest vas cu cremă de față susține teoria conform căreia utilizarea cosmeticelor a apărut cel mai probabil în așa-numita perioadă de Primăvară și Toamnă din istoria Chinei (771-476 î.e.n.).

Faptul că această cremă a fost descoperită în mormântul unei persoane care era cel mai probabil bărbat este important, deoarece înregistrările istorice ale acestei perioade și mai devreme descriu că femeile foloseau produse cosmetice. A doua cea mai veche dovadă a folosirii produselor cosmetce de către bărbați în China datează între 220 și 280 d.Hr, ceea ce înseamnă circa 1.000 de ani mai târziu.

Descoperirea și studiul despre crema veche de 2.700 de ani, considerată a fi cea mai timpurie dovadă a unui produs cosmetic din China Antică, au fost detaliate într-o lucrare publicată în Archaeometry.

Vă recomandăm să citiți și:

10 lucruri bizare interzise în China

Top 10 invenții din China Antică care au schimbat lumea

China a creat prima rețea cuantică integrată din lume care se întinde pe mii de kilometri

Top 10 invenții și descoperiri din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent