Cercetătorii de la Washington State University au descoperit mai multe recipiente antice pentru tutun, vechi de peste 2.000 de ani. După ce le-au studiat, au aflat o informație surprinzătoare: mayașii fumau gălbenele, amestecate cu tutunul. Această plantă ar fi fost folosită datorită proprietăților medicale.
Este pentru prima dată când oamenii de știință au indentificat o plantă inedită, folosită de fumători în acea perioadă. Conform concluziilor trase în urma acestui studiu, se pare că gălbenelele erau folosite pentru că transformau gustul tutunului într-unul mai plăcut.
Aceste recipiente utilizate de mayași au fost descoperite în Peninsula Yucatán, din Mexic. Sunt 14 la număr, iar în ele erau depozitate rezervele pentru fumat. Mai conțineau și niște urme ale altor două substanțe: tabac uscat și tratat, provenit din plantele Nicotiana tabacum și N. rustica.
Aceste detalii, publicate în revista Scientific Reports ne ajută să înțelegem mai bine practica folosirii drogurilor în timpul civilizației antice a Mayașilor.
Atunci când găsești ceva atât de interesant precum un recipient intact, te bucuri din suflet. În mod normal, ești norocos dacă găsești niște bucăți de recipiente. Sunt, la propriu, tone de fărâme ale unor vase vechi. Dar un astfel de obiect întreg este extrem de rar. Oferă o șansă uriașă pentru cercetători”, a afirmat autorul studiului, Mario Zimmermann.
În trecut, identificarea plantelor depozitate în artefactele mayașe era limitată din cauză că existau doar doi markeri, cu care se putea face asta, descoperind cu ajutorul lor o serie de substanțe consumate în trecut, precum cofeina sau nicotina. Însă, o nouă variantă de testare poate acum să indentifici până la câteva mii de metaboliți sau compuși din plante colectați de pe diverse artefacte arheologice, informează IFLScience.
„S-a stabilit că tutunul era folosit în mod obișnuit prin America de Nord, Centrală și de Sud. Însă, studiul de a acum ne-a arătat că mayașii foloseau și alte plante. Erau utilizate în scop medicinal sau în scop religios”, informează Zimmermann. Ținând cont că cele două tipuri de tutun, menționate anterior, erau fumate regulat în această regiune, oamenii de știință cred că mayașii amestecau intenționat aceste ingrediente împreună.
Gălbenelele au un miros înțepător. Se credea pe atunci că au efecte benefice puternice asupra organismului. Tocmai de aceea, nu este de mirare ca locuitorii au combinat aceste substanțe, pentru o experiență mai plăcută. Noua metodă de testare a rămășițelor descoperite ar putea deschide calea pentru investigațiile viitoare. Acestea vor viza consumul de substanțe psihoactive în zona în care se află astăzi Columbia.
Oamenii de știință au arătat procesul prin care plantele cu flori au ajuns să domine Pământul
Frumoase, dar fatale. Cele mai toxice flori din lume
Când au apărut florile? O nouă descoperire răstoarnă teoriile despre apariţia acestora