Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara

19 01. 2021, 09:00

Egiptul a anunțat descoperirea unui nou pachet de comori în necropola din Saqqara, la sud de Cairo, inclusiv un vechi templu funerar ce a aparținut reginei Naert (Neit).

Ministrul Turismului și Antichităților, Khaled al-Anani, a declarat că „descoperirile majore” făcute de o echipă de arheologi condusă de egiptologul Zahi Hawass au inclus și peste 50 de sarcofage.

Sarcofagele din lemn, care datează din perioada Noului Regat (între secolele al XVI-lea și al XI-lea î.e.n.), au fost descoperite în 52 de puțuri funerare la adâncimi de circa 10-12 metri.

Zahi Hawass a a declarat că în același sit a mai fost descoperit templul funerar al reginei Naert (Neit), soția faraonului Teti, precum și trei depozite din cărămizi.

Saqqara, un sit plin de comori

Saqqara, care găzduiește peste 12 piramide, mănăstiri antice și locuri de înmormântare a animalelor, a fost o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memphis, care a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO.

În noiembrie 2020, autoritățile din Egipt au anunțat găsirea a peste 100 de sarcofage intacte, fiind considerată cea mai mare descoperire de acest fel a anului.

Sicriile din lemn sigilate, dezvăluite împreună cu statui ale zeităților antice, datează de mai bine de 2.500 de ani și au aparținut înalților oficiali ai perioadei târzii și ai perioadei ptolemeice din Egiptul antic.

Ministrul Turismului și Antichităților, Khaled al-Anani, a prezis atunci că „Saqqara nu și-a dezvăluit încă tot conținutul”. „Astăzi nu este sfârșitul descoperirii, consider că este începutul marii descoperiri”, afirma el.

Zecile de sarcofage și templul funerar, descoperite în apropierea piramidei faraonului Teti

Hawass a spus că ultimele descoperiri ar putea arunca o nouă lumină asupra istoriei Saqqara în timpul Noului Regat. Descoperirile au fost făcute în apropierea piramidei faraonului Teti, fondatorul celei de-a Șasea Dinastii a Vechiului Regat.

Egiptul speră că descoperirile arheologice vor stimula turismul, un sector care a suferit șocuri multiple, de la revoltele din 2011 până la pandemia de coronavirus în curs.

După mai multe întârzieri, autoritățile speră să inaugutreze anul acesta un nou muzeu, Marele Muzeul Egiptean, pe platoul Giza, unde se vor regăsi o parte dintre ultimele descoperiri, notează The Guardian.

În ultimii ani săpăturile arheologice s-au intensificat în Saqqara, care găzduiește piramida în trepte a lui Djoser, care datează de acum circa 4.700 de ani și este una dintre cele mai vechi construite în Egiptul antic.

Vă recomandăm să citiți și:

„Bani murdari” de pe vremea Egiptului antic, descoperiți de arheologi

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie

Descoperire uriaşă în Egipt. A fost pierdut în urmă cu 7.000 de ani

Arheologii au descoperit noi detalii despre culturile neolitice care au precedat Egiptul faraonilor