Grădina Plăcerilor a lui Caligula a fost descoperită și restaurată

24 01. 2021, 09:00

Relicvele din ascunzișul preferat al celui mai infam tiran din Roma antică au fost recuperate și expuse de arheologi. Au găsit o mulțime de obiecte care ne dezvăluie modul în care a trăit conducătorul din acea perioadă.

Al patrulea dintre cei 12 Cezari, Caligula sau Gaius Julius Caesar Germanicus, așa cum era numit oficial, a fost un populist capricios, din primul secol. El este amintit, poate pe nedrept, drept cel mai tiranic conducător al imperiului. După cum a raportat Suetonius, el nu a uitat niciodată ceva, a dormit doar câteva ore pe noapte și s-a căsătorit de mai multe ori. În cele din urmă, a trăit cu o femeie pe nume Milonia.

În cei patru ani în care Caligula a ocupat tronul roman, ascunzătoarea sa preferată a fost o grădină imperială a plăcerilor numită Horti Lamiani. Imensul complex rezidențial s-a întins pe Dealul Esquiline, unul dintre cele șapte dealuri pe care a fost construit inițial orașul, în zona din jurul actualei Piazza Vittorio Emanuele II.

Ce se afla în Grădina Plăcerilor a lui Caligula. Era un adevărat Paradis

Acolo, chiar la marginea orașului, vile, sanctuare și săli de banchet erau amplasate în peisaje „naturale” atent construite. O versiune timpurie a unui parc, cu faună sălbatică, Horti Lamiani avea livezi, fântâni, terase, o casă de baie împodobită cu marmură prețioasă colorată din toată Marea Mediterană și animale exotice, dintre care unele au fost folosite, ca și în Colosseum, pentru circ privat. jocuri.

Când Caligula a fost asasinat în palatul său de pe dealul Palatin în 41 d.Hr., trupul său a fost dus la Horti Lamiani, acolo unde a fost incinerat și îngropat în grabă înainte de a fi mutat în Mausoleul lui Augustus din Campus Martius, la nord de dealul Capitolin. Potrivit lui Suetonius, grădina rezervată elitelor a fost bântuită de fantoma lui Caligula.

Istoricii au crezut de mult că rămășițele caselor fastuoase și ale parcului nu vor fi niciodată recuperate. Dar în această primăvară, Ministerul Patrimoniului Cultural, Activităților Culturale și Turismului din Italia va deschide Muzeul Nymphaeum din Piazza Vittorio, o galerie subterană care va prezenta o secțiune din grădina imperială care a fost dezgropată în timpul unei săpături din 2006 până în 2015, conform New York Times.

Ce obiecte au găsit arheologii

Săpătura, efectuată sub dărâmăturile unui complex de apartamente condamnat din secolul al XIX-lea, a scos la iveală pietre prețioase, monede, ceramică, bijuterii, ceramică, sticlă de came, o mască de teatru, semințe de plante precum citron, cais și salcâm care au fost importate din Asia și oase de păuni, căprioare, lei, urși și struți.

„Ruinele spun povești extraordinare, începând cu animalele. Nu este greu să ne imaginăm animale, unele în cuști și altele care aleargă sălbatice, în acest cadru fermecat”, a spus Mirella Serlorenzi, cea care a coordonat echipa de arheologi.

Obiectele și rămășițele structurale expuse în muzeu pictează o imagine vie a bogăției, puterii și opulenței. Printre exemplele uimitoare ale artei romane antice se numără mozaicuri și fresce elaborate, o scară din marmură, capiteluri din marmură și calcar colorate și o broșă din bronz a gărzii imperiale cu aur și sidef.

Vă invităm să citiți și:

Mozaicurile unei vile romane, descoperite sub clădiri moderne de pe colina Aventină

Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare

Obsesiile bizare ale unora dintre cei mai mari regi, împărați și domnitori. În top a intrat și un român

Vibratorul cu albine al Cleopatrei şi prostituţia în numele credinţei din Evul Mediu. Istoria amorului sălbatic