Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident

20 01. 2021, 09:00

This browser does not support the video element.

Arheologii au descoperit cea mai veche pictură rupestră din lume, o imagine în mărime naturală a unui porc sălbatic care a fost făcută în urmă cu cel puțin 45.000 de ani în Indonezia.

Descoperirea a fost descrisă recent în jurnalul Science Advances și oferă cele mai timpurii dovezi ale așezării oamenilor în această regiune.

Pictura a fost descoperită pe insula Sulawesi în 2017, a declarat Maxime Aubert, unul dintre autorii studiului. Peștera Leang Tedongnge este situată într-o vale izolată și înconjurată de stânci de calcar, fiind la aproape o oră de mers de la cel mai apropiat drum.

Peștera este accesibilă doar în timpul sezonului uscat pentru că în restul anului este inundată, iar membrii comunității Bugis din zonă le-au spus cercetătorilor că nu a mai fost niciodată văzută de oamenii din Occident.

Un element cheie al artei preistorice din această regiune

Măsurând 136 de cm pe 54 de cm, porcul Sulawesi (Sus celebensis) a fost pictat folosind pigment roșu închis de ocru și are o creastă scurtă de păr, precum și o pereche de excrescențe faciale caracteristice masculilor adulți ai acestei specii.

Există și două contururi de palme deasupra porcului care pare să fie orientat spre alți doi porci care nu au fost la fel de bine prezervați, picturile făcând parte dintr-o scenă narativă.

„Porcul pare să observe o luptă sau o interacțiune socială între alți doi porci din specia sa”, a spus Adam Brumm, un alt autor al cercetărilor.

Oamenii vânează porcii Sulawesi de zeci de mii de ani, animalele fiind un element cheie al operelor de artă preistorice din regiune, în special în timpul ultimei ere glaciare.

„Oamenii care au ajuns aici erau la fel ca noi”

Aubert, specialist în datare, a identificat un depozit de calcit care s-a format deasupra picturii, iar apoi a folosit datarea prin izotopi de uraniu pentru a spune cu certitudine că depozitul este vechi de 45.500 de ani.

Astfel, pictura este cel puțin la fel de veche ca acel depozit, „însă ar putea fi mult mai veche pentru că metoda pentru datarea pe care am folosit-o a calculat doar vechimea depozitului de calcit de deasupra sa”, a explicat cercetătorul.

„Oamenii care au ajuns aici erau complet moderni, erau la fel ca noi, aveau toate capacitățile și instrumentele pentru a produce picturi”, a mai precizat Aubert.

Pictura rupestră considerate cea mai veche până acum a fost descoperită de aceeași echipă de oameni de știință în Sulawesi, acestea prezentând un grup de personaje parțial umane, parțial animale care vânează mamifere. Imaginea are cel puțin 43.900 de ani, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință ar putea colecta și mostre de ADN

Picturile rupestre ca acestea ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine migrațiile umane timpurii. Este cunoscut faptul că oamenii au ajuns în Australia în urmă cu 65.000 de ani, însă cel mai probabil ar fi trebuit să traverseze insulele din Indonezia, cunoscute drept „Wallacea”.

Situl reprezintă acum cea mai veche dovadă a prezenței umane în „Wallacea”, însă cercetătorii speră că analize ulterioare vor arăta că oamenii au ajuns în regiune mult mai devreme. Oamenii de știință cred că picturile au fost făcute de Homo sapiens, nu specia umană dispărută Denisovans, însă nu pot spune cu certitudine.

Pentru a desena contururile de palme, „artiștii” ar fi trebui să își așeze mâinile pe suprafață, iar apoi să scuipe pigmentul peste acestea, astfel că cercetătorii speră să extragă și mostre de ADN.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O pisică uriașă, gravată cu mii de ani în urmă, a fost descoperită printre „Liniile Nazca” din Peru

Picturile rupestre erau ”inspirate” de substanțe halucinogene

„Opere antice de artă” care arată oameni și animale dispărute la sfârșitul ultimei ere glaciare, descoperite în jungla amazoniană

Un nou stil de artă rupestră, care arată oamenii și natura trăind în armonie, a fost descoperit