Un rinocer lânos tânăr, incredibil de bine conservat, descoperit după topirea permafrostului din Siberia
Un rinocer lânos incredibil de bine conservat, având încă multe dintre organe în interior, a ieșit la iveală din cauza topirii permafrostului din Siberia.
Creatura din ultima eră glaciară a fost dezvăluită în urma decongelării permafrostului din regiunea Yakutia, în nordul extrem al Rusiei, în august, și se crede că este cel mai bine conservat rinocer lânos descoperit acolo până acum.
Specialiștii care l-au analizat sunt de părere că rinocerul este unul tânăr, având cel mai probabil trei sau patru ani când a murit, în urmă cu circa 20.000 – 50.000 de ani.
Condițiile de mediu din Siberia l-au conservat perfect
Deoarece rămășițele înghețate au stat ascunse mii de ani, carcasa animalului preistoric s-a păstrat extrem de bine. Încă pot fi văzute țesuturile moi, părul de culoarea alunului, dinții, intestinele, părți de grăsime și chiar cornul.
„Tânărul rinocer avea între trei și patru ani și trăia separat de mama sa când a murit, cel mai probabil prin înec”, a declarat dr. Valery Plotnikov de la Academia de Științe din Republica Sakha (Yakutia), care a făcut prima descriere a descoperirii, potrivit Siberian Times.
Specialiștii încă nu știu dacă rinocerul era mascul sau femelă și nici perioada exactă în care a trăit. „Așteptăm ca datarea cu radiocarbon să stabilească când a trăit; intervalul cel mai probabil de timp fiind cu între 20.000 și 50.000 de ani în urmă”, a mai spus dr. Valery Plotnikov.
Descoperit în același loc unde a fost găsit celebrul Sasha
Rămășițele tânărului rinocer au fost găsite nu departe de locul în care a fost descoperit, în 2014, Sasha (Sașa), singurul pui de rinocer lânos din lume găsit vreodată. Sasha, care a frapat cu blana de un blond căpșuniu, a fost datat ca provenind de acum 34.000 de ani.
Dr. Plotnikov a afirmat că noul rinocer are o „blană scurtă foarte groasă”.
Sasha a contribuit la demonstrarea faptului că rinocerii lânoși erau acoperiți de un păr gros, ceea ce anterior nu a putut fi deslușit decât din picturile rupestre. Noua descoperire vine cu dovezi suplimentare că rinocerii lânoși erau pe deplin adaptați la climatul rece încă de la o vârstă fragedă.
În prezent, relicva ultimei ere glaciare se află încă în Yakutia, așteptând redeschiderea drumurilor pentru a putea fi transferată în capitala regiunii, Yakutsk, unde va fi studiată în detaliu de oamenii de știință.
De-a lungul timpului, Yakutia s-a dovedit a fi un tezaur incredibil de animale antice. Din cauza încălzirii regiunii, permafrostul se dezgheță, în special în lunile de vară. Deși acest lucru nu este bun pentru atmosferă, este o comoară atunci când vine vorba de dezvăluirea fiarelor antice. În ultimii ani au ieșit la iveală pui de lupi, mamuți „pigmei”, lei de peșteră, păsări, mânji mici și chiar un pui de câine.
Vă recomandăm să citiți și:
Scheletul unui mamut tânăr, descoperit în Siberia. Cercetătorii speră să îi găsească și creierul
Oymyakon, cel mai friguros loc de pe Pământ. Temperatura scade până la – 70 de grade (VIDEO)