Mormântul unuia dintre ultimii împărați ai dinastiei Han, descoperit de arheologi cu ajutorul unei inscripții

07 01. 2021, 19:00

Un vas de piatră descoperit printre rămășițele unui mausoleu din Luoyang, provincia centrală Henan din China, a confirmat că mormântul a aparținut împăratului Liu Zhi al dinastiei Han de Est, care a domnit între 146 și 168 e.n.

Până acum, arheologii au crezut că acest complex funerar aparținea lui Liu Zhi bazându-se doar pe cronici antice, însă nu aveau dovezi arheologice pentru a confirma teoria.

Potrivit ultimelor cercetări, vasul cu o înălțime de 25 de centimetric și un diametru de 80 de centimetri avea inscripționat anul în care a fost produs, anume al treilea an al lui Guanghe sau anul 180 e.n.

„Suntem aproape siguri că acesta este cu adevărat mormântul împăratului Liu Zhi”

Wang Xianqiu, cercetător la Institutul de Cercetări Arheologice și Culturale din orașul Luoyang (Luoyang City Cultural Relics and Archaeology Research Institute), a spus că Guanghe era numele de domnie al lui Liu Hong, succesorul lui Liu Zhi, iar vasul din piatră a fost produs pe vremea când FLiu Hong construia mausoleul pentru Liu Zhi.

„Alături de documentele anterioare privind locul mormântului împăratului, descoperirea ne ajută să fim aproape siguri că acesta este cu adevărat mormântul împăratului Liu Zhi”, a declarat Wang, cel care a coordonat proiectul de excavare.

Mausoleul imperial, un loc pentru vii și morți

Luoyang a fost capitala dinastiei Han de Est, iar locul în care era situat orașul, pe malul râului Luo, avea semnificație religioasă precum și valoarea economică. De la începerea excavărilor în satul Baicaopo din Luoyang în 2017, peste 100 de morminte care datează din urmă cu 2.200 de ani au fost descoperite pe malul sudic al râului, potrivit The History Blog.

Mausoleul imperial este un complex uriaș de clădiri aflat în colțul de nord-est al cimitirului din Baicaopo. Mausoleul poate fi împărțit în trei secțiuni, fiecare având propriile ziduri și porți, independente unele față de celelalte. Clădirile sunt aranjate într-o rețea și includ ruinele de la case, terase, fântâni, drumuri, canale de scurgere și alte dotări. Literatura antică sugerează că aceste situri au fost locuite de cei vii, precum administratori de cimitire, paznici, sau nobili desemnați pentru a sta de veghe alături de împăratul decedat. Însă, împăratul era îngropat în subteran, într-un palat pentru cei morți.

Vă mai recomandăm să citiți și:

10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea

Mormântul lui Nicolas Rolin, cancelar al ducatului Burgundiei, ar fi fost descoperit

Cască extrem de rară, descoperită în Croația. Ce au mai găsit arheologii în mormântul din secolul al IV-lea î.Hr.

Descoperirea unui mormânt celtic în Câmpia Dunării a scos la iveală o comoară