Cel mai vechi semn din lume cu denumirea unui loc a fost, în sfârșit, descifrat

12 01. 2021, 09:00

O inscripție pe o piatră de la sfârșitul celui de-al patrulea mileniu î.Hr. este considerat a fi cel mai vechi semn din lume care arată denumirea unui loc.

Cele patru hieroglife spun „Domeniul Regelui Scorpion”, al cărui nume a fost folosit de mai multe ori în filmele „The Mummy” la începutul anilor 2000. Cele patru simboluri reprezintă o plantă cu frunze, un scorpion, un disc solar și două cercuri concentrice. Hieroglifa circulară este cea care stabilește că este vorba despre denumirea unui loc.

Piatra a fost descoperită în urmă cu doi ani în Wadi Abu Subeira, albia unui râu dispărut din deșertul situat la est de orașul Aswan din Egipt. Situl este cunoscut pentru abundența sa de petroglife din paleoliticul târziu, însă este în pericol din cauza activităților de minerit și a eroziunii.

„Noua descoperire este atât de valoroasă”

Explorarea arheologică a locului este încă într-un stadiu incipient. Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, coordonați de egiptologul dr. Ludwig D. Morenz, au colaborat în ultimii ani cu Ministerul egiptean al Antichităților pentru a documenta inscripțiile antice și preistorice.

Există foarte puține resurse despre condițiile politice, sociale și economice în care au trăit oamenii în urmă cu mai bine de 5.000 de ani. „Tocmai de aceea, noua descoperire este atât de valoroasă. Pentru prima oară, procesul de colonizare internă în Valea Nilului devine mai vizibilă prin intermediul scrierii”, a explicat Morenz, potrivit The History Blog.

Detalii despre începuturile statului egiptean și cultura sa

Folosirea foarte timpurie a practicii culturale a scrisului în această zonă destul de izolată este neobișnuită pentru cel de-al patru mileniu î.Hr. În ciuda faptului că mesajul este concis, inscripția oferă detalii despre începuturile statului egiptean și cultura sa. Egipt a fost primul stat teritorial din lume. „Existau deja sisteme de guvernare și în alte regiuni, însă acestea era mult mai mici”, a mai spus Morenz.

Oamenii de știință știu de ceva vreme că expansiunea spre nord-sud a Egiptului de la acea vreme ajunsese deja la 800 de kilometri. „De fapt, mai multe populații rivale s-au unit în noul stat central”, a adăugat Morenz. Moșii regale, cunoscute drept domenii, au fost așezate la periferia imperiului pentru a consolida imperiul faraonic.

Totuși, inscripția de pe această piatră face un astfel de domeniu mai tangibil și îl stabilește drept un loc arheologic concret pentru prima oară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul unui bărbat care a murit din cauza constipației, în urmă cu 1.000 de ani, a fost elucidat

Misterul unei boli de piele care omoară delfinii din lumea întreagă a fost, în sfârșit, elucidat

Oasele unui copil îngropat în urmă cu 40.000 de ani au elucidat un mister care i-a neliniștit mereu pe arheologi

Misterul ritualurilor funerare din Epoca de Piatră, elucidat după descoperiri importante