În urmă cu aproximativ 110 de milioane de ani, de-a lungul țărmurilor unei lagune antice care azi este nord-estul Braziliei, un dinozaur biped de mărimea unei găini din perioada cretacică își câștiga traiul prin vânarea de insecte și mici vertebrate precum broaște sau șopârle.
La interior, era obișnuit, având un schelet asemănător multor dinozauri mici din acea perioadă, însă la exterior, această specie era complet neașteptată, au spus oamenii de știință.
Acest dinozaur, numit Ubirajara jubatus, deținea o coamă de structuri similare părului și două structuri rigide cu totul unice care îi ieșeau din umeri, asemănătoare unei panglici și compuse din keratină, aceeași substanță din păr și unghii.
„Există o sumedenie de dinozauri ciudați, însă niciunul nu poate fi comparat cu acesta”, a spus David Martill, profesor de paleobiologie la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, care a ajutat la coordonarea studiului.
Cercetările au fost publicate în jurnalul Cretaceous Research.
Structurile similare părului ale lui Ubirajara par a fi o formă rudimentară de pene numite „protopene”. Acestea nu erau, de fapt, păr, o caracteristică exclusivă mamiferelor. Mulți dinozauri aveau pene, iar păsările au evoluat din mici dinozauri cu pene în urmă cu 150 de milioane de ani.
„Posibil că de la distanță părea mai degrabă păros decât cu pene. Cel mai probabil avea protopene similare părului pe tot corpul, însă acestea au fost păstrate doar de-a lungul gâtului, spatelui și brațelor. Cele de pe spate sunt foarte lungi și produc un fel de coamă care este unică dinozaurilor”, a mai precizat Martill, potrivit The Guardian.
Structurile asemănătoare unei panglici ale lui Ubirajara ar fi fost folosite pentru prezentare, cel mai probabil pentru a atrage parteneri sau pentru a intimida adversari, a adăugat Martill. Astfel de manifestări sunt adesea desfășurate de masculi, astfel că cercetătorii au putut presupune că acest individ Ubirajara era un mascul.
„Panglicile par să iasă din umeri și nu seamănă cu nimic din ce am văzut eu în natură până acum”, a mai spus Martill.
Deși este imposibil de aflat doar de la fosilă, care a ajuns la un muzeu din statul brazilian Ceará la începutul anilor 1990, Martill a mai spus că Ubirajara ar fi fost colorat.
Extincția care a permis dinozaurilor să domine lumea
Fosila unui dinozaur surprinde schimbările care apar odată cu evoluția