Arheologii greci au dezgropat opt morminte din perioada clasică târzie, elenistică timpurie, pe o proprietate privată din municipiul Ilidos, în Elis (vestul Peloponezului).
Mormintele sunt variate, patru dintre ele fiind căptușite cu pietre, alte trei conținând pithoi (vase masive din lut utilizate în Grecia antică pentru depozitarea alimentelor, dar care puteau servi și drept sicrie din cauza dimensiunii lor), precum și un sicriu acoperit cu țigle ceramice. Toate au fost datate ca provenind din perioada secolelor IV – II î.e.n.
Unul dintre pithoi conținea bunuri funerare impresionante: o vază din bronz decorată bogat, cu baza sa originală și o oglindă din bronz. Vaza are un design floral pe mânere și este ornamentată cu capete de leu între mânere și margine. Oglinda are un relief sculptat pe spate.
Datorită stilului artefactelor, mormântul a fost datat ca provenind de la la sfârșitul secolului al IV-lea sau începutul secolului al III-lea î.e.n.
O piatră funerară cu un fronton este o altă descoperire remarcabilă făcută în timpul acestor săpături.
Cimitirele de la Ilia au fost o sursă bogată pentru istorici în ceea ce privește practicile de înmormântare ale grecilor antici. De la descoperirea vechiului cimitir, peste 200 de morminte au fost dezgropate acolo, dintre care multe datează din perioada clasică târzie până în perioada elenistică.
Totodată, arheologii au găsit o multitudine de morminte și obiecte funerare în regiunea Elis, ajutându-i să pună laolaltă obiceiurile funerare locale, notează The History Blog.
Situl a fost ocupat din Paleoloticul mijlociu (în urmă cu aproximativ 130.000 de ani) până în secolul al VII-lea d.Hr., când a fost distrus de cutremure.
Se spune că vechiul oraș grecesc Elis a fost fondat în secolul al XII-lea î.Hr. și a fost desemnat capitala orașului-stat cu același nume în secolul al V-lea î.Hr.
Orașul a jucat un rol central în organizarea Jocurilor Olimpice (Olympia era în regiunea Elis), ceea ce i-a facilitat privilegii de la cuceritorii de mai târziu, precum Filip al II-lea al Macedoniei, care a cucerit orașul în 343 î.Hr., în perioada în care au fost construite cele mai vechi dintre cele opt morminte în necropola vestică.
Elis a fost cucerit de Roma în 146 î.e.n. și a devenit parte a provinciei romane Achaia.
O faimoasă epavă din Grecia va fi transformată într-un spectaculos muzeu subacvatic
Descoperire şocantă pe muntele lui Zeus. Ar putea confirma cea mai întunecată legendă a antichităţii