Mormântul lui Nicolas Rolin, cancelar al ducatului Burgundiei, ar fi fost descoperit

14 12. 2020, 19:00

Mormântul lui Nicolas Rolin, cancelar al puternicului ducat al Burgundiei în secolul al XV-lea, ar fi fost descoperit la biserica Notre-Dame-du-Châtel din Autun.

Biserica în sine a căzut pradă Revoluției Franceze, iar rămășițele lui Rolin au fost considerate pierdute, dacă nu chiar și distruse.

O excavare preventivă a sitului, acum Place Saint-Louis, a dezvăluit oasele amestecate a cel puțin opt persoane în ceea ce era cândva cripta bisericii.

GALERIE FOTO

Un artefact cheie găsit printre rămășițe este un pinten ca cel cerut de Rolin să facă parte din ținuta sa de înmormântare.

„Confirmăm că aceasta este cu adevărat pivnița lui Nicolas Rolin”

„Indicii destul de consistente ne permit să confirmăm că aceasta este cu adevărat pivnița lui Nicolas Rolin”, a spus Yannick Labaune. Arheologii se bazează în special pe prezența unui pinten care a aparținut ilustrului cancelar din secolul al XV-lea. Prezența acestui pinten apare în mărturiile și descrierile înmormântării sale.

„De asemenea, știm că a fost îngropat cu o sabie și un pumnal, dar arheologii nu le-au găsit”, a declarat Vincent Chauvet, primarul orașului Autun. Aceste două artefacte ar fi putut fi furate în timpul unui jaf din timpul demolării Notre-Dame-du-Châtel.

Singurul lucru care leagă mormântul de Nicolas Rolin

Născut din părinți burghezi modești, în Autun, în 1376, Nicolas Rolin a devenit avocat, iar apoi cancelar al lui Filip cel Bun, ducele de Burgundia. A slujit timp 40 de ani în acest rol și a adunat o avere imensă, titluri, proprietăți și onoruri. Însă, Rolin nu s-a temut să își cheltuie din avere, adunând obiecte de lux, opere de artă spectaculoase și finanțând eforturi caritabile. A fost un protector important al Bisericii, construind biserici și acordând noi ordine religioase, potrivit The History Blog.

Oasele descoperite vor fi analizate în speranța că rămășițele lui Rolin ar putea fi identificate. Nu există nici o modalitate de a ști momentan dacă oasele cancelarului sunt într-adevăr amestecate printre rămășițe. Mulți oameni au fost îngropați acolo de-a lungul secolelor, iar revoluționarii ar fi putut să distrugă sau să arunce cu ușurință rămășițele lui Rolin. Pintenul, care datează din punct de vedere stilistic din secolul al XV-lea, este singura legătură cu Rolin, însă cel mai probabil cancelarul nu a fost singurul om îngropat purtând pinteni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vază de sticlă rară găsită într-un mormânt galic

Un mormânt descoperit pe malul Dunării a dezvăluit cei mai vechi gemeni identici cunoscuți până acum

Descoperire surprinzătoare în Peru: mormântul unei femei dintr-o comunitate de vânători-culegători

Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani