„Opere antice de artă” care arată oameni și animale dispărute la sfârșitul ultimei ere glaciare, descoperite în jungla amazoniană
O „pânză” de aproape 13 kilometri, plină cu picturi din ultima eră glaciară care arată mastodonți, leneși giganți și alte bestii dispărute, a fost descoperită în jungla amazoniană.
Arta superbă a fost pictată cu ocru, un pigment roșiatic folosit frecvent în lumea antică, și se întinde pe aproape 13 kilometri de rocă, situată pe dealurile deasupra trei adăposturi din piatră din pădurea amazoniană din Columbia, arată un nou studiu.
„Aceste imagini cu adevărat incredibile au fost produse de primii oameni care au trăit în vestul Amazoniei”, a spus Mark Robinson, arheolog la Universitatea Exeter și cercetătorul care a analizat arta rupestră alături de oamenii de știință din Columbia.
Oameni, scene de vânătoare și imagini cu oameni care interacționează cu plante
Oamenii indigeni cel mai probabil au început să creeze aceste imagini la situl arheologic Serranía La Lindosa, pe marginea nordică a pădurii amazoniene din Columbia, spre sfârșitul ultimei ere glaciare, în urmă cu 12.600 – 11.800 de ani. În timpul acelei perioade, „Amazonia încă se mai transforma în pădurea tropicală pe care o știm cu toții în ziua de azi”, a adăugat Robinson. Temperaturile în creștere au schimbat peisajul cu savane al Amazoniei în pădurea tropicală din zilele noastre.
Miile de picturi din era glaciară includ urme de mâini, modele geometrice și o varietate largă de animale, de la „mici” (lilieci, maimuțe, șerpi, țestoase, aligatori) la „mari” (cai, camelide și mamifere cu trompe). Alte personaje reprezintă oameni, scene de vânătoare și imagini cu oameni care interacționează cu plante, copaci și creaturi din savane. Noile descoperiri sunt mult mai detaliate și dezvăluie cum arătau aceste specii dispărute de atât de mult timp, au adăugat cercetătorii, potrivit Live Science.
O perspectivă vie și palpitantă asupra vieții din aceste comunități
„Picturile oferă o perspectivă vie și palpitantă asupra vieții din aceste comunități. Este de necrezut pentru noi că acești oameni au trăit și au vânat printre erbivori uriași, unii fiind chiar de mărimea unei mașini mici”, a mai declarat Robinson. Multe dintre animalele din America de Sud au dispărut la sfârșitul ultimei ere glaciare, cel mai probabil din cauza unei combinații a vânatului de către oameni și schimbările climatice.
Descoperirile au fost publicate în aprilie în jurnalul Quaternary International, iar Universitatea Exeter a publicat un comunicat de presă la data de 30 noiembrie pentru a coincide cu un nou documentar numit „Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon” care urmează să fie difuzat în Marea Britanie în decembrie.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un nou stil de artă rupestră, care arată oamenii și natura trăind în armonie, a fost descoperit
Descoperirea unei structuri din oase de mamut oferă noi detalii despre oamenii de Epoca de Gheaţă
Peştera Chauvet, ”Capela Sixtină a preistoriei”, poate fi vizitată virtual