O mumie a unui copil, studiată cu ajutorul laserelor
Cercetătorii explică faptul că razele de lumină au oferit o imagine clară a interiorului mumiei studiate.
O mumie egipteană, decorată cu portretul unei femei, ascundea o surpriză: corpul unui copil care avea doar 5 ani când a murit. Acum, oamenii de știință au aflat mai multe despre misterioasa fată și modul în care aceasta a fost pregătită pentru viața de apoi, datorită scanărilor de înaltă rezoluție și a razelor X care au vizat regiuni foarte mici din artefactul intact, notează Live Science.
Tomografiile computerizate cu raze X ale dinților și femurului mumiei au confirmat vârsta fetei, deși nu au prezentat semne de traume în oasele ei care ar putea sugera cauza morții ei. Razele X de mare intensitate au dezvăluit, de asemenea, un obiect misterios care fusese plasat pe abdomenul copilului, după cum explică oamenii de știință într-un nou studiu.
Mumia a mai fost analizată în trecut
Scanările efectuate pe mumie acum aproximativ două decenii au avut un contrast scăzut și multe detalii au fost greu de observat. Pentru noua analiză, cercetătorii au efectuat noi scanări CT pentru a vizualiza structura mumiei în întregime.
Ulterior, s-au concentrat asupra unor regiuni specifice folosind difracția de raze X, în care un fascicul de raze X puternic concentrat ricoșează de pe atomii din structurile cristaline. Pornind de la variațiile modelelor de difracție cercetătorii pot afla din ce tip de material este făcut obiectul.
Aceasta este prima dată când difracția cu raze X a fost utilizată pe o mumie intactă, a spus autorul principal al studiului dr. Stuart Stock, profesor la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago.
O schimbare a procesului de mumificare
Mumia studiată fost excavat între 1910 și 1911 din vechiul sit egiptean Hawara și datează în jurul primului secol al erei noastre, când Egiptul se afla sub stăpânire romană. „În perioada romană din Egipt, au început să facă mumii cu portrete atașate pesuprafața frontală”, a declarat dr Stock. „Au fost făcute mii de astfel de mumii, dar majoritatea portretelor au fost scoase din mumiile pe care le avem, doar 100 până la 150 mai au portretul atașat mumiei”, a adăugat acesta.
Deși portretul de mumiei reprezenta o femeie adultă, dimensiunea mică a mumiei a sugerat altfel și scanările au confirmat că mumia era un copil, atât de tânără încât niciunul dintre dinții ei permanenți nu apăruse. Corpul ei măsoară 93 de centimetri de la vârful craniului până la tălpile picioarelor, iar bandajele au mai adăugat încă cinci centimetri, conform studiului.
Cercetătorii au detectat, de asemenea, 36 de structuri asemănătoare acelor, 11 în jurul capului și gâtului, 20 lângă picioare și cinci în trunchi. Difracția cu raze X a determinat că acestea erau fire sau pini metalici moderni care ar fi putut fi adăugați pentru a stabiliza artefactul în timpul secolului trecut.
Citește și:
O mumie egipteană veche de peste 2.000 de ani, investigată la un computer tomograf, la Cluj
Cel mai ”vechi” pacient cu boli cardiovasculare este o mumie de 4.000 de ani