Cel mai vechi monument istoric din Moldova, unic în estul Europei, va fi restaurat cu fonduri europene
Situl arheologic Tirighina-Barboși, aflat la ieșirea din orașul Galați, va fi restaurat cu fonduri europene.
Este cel mai vechi monument istoric din Moldova care conține un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică.
Primăria municipiului Galați anunță că s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor la obiectivul „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina, Barboși”. Proiectul se va finaliza peste doi ani și va costa 15,6 milioane de lei.
Construcţie unică în estul Europei
Situl arheologic Tirighina-Barboși va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.
O atenţie deosebită va primi turnul din interiorul sitului, acesta fiind o construcţie unică în estul Europei.
Castru roman de la începutul primului mileniu, construit peste o veche aşezare dacică
În urma cercetărilor recente, în situl arheologic de la Galaţi au mai fost descoperite locuinţe din secolul II care vor fi restaurate pentru a fi introduse în circuitul turistic. În sit au mai fost găsite obiecte de ceramică de lux, ştampile, vase, monezi, care vor fi expuse în viitorul muzeu al complexului, potrivit Mediafax.
Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos şi este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani. Totodată, situl este singurul monument de importanţă naţională din judetul Galaţi.