O statuie din bronz impresionantă descoperită în Turcia
Cercetătorii estimează faptul că statuia care reprezenta o zeiță are în jur de 4.200 de ani vechime.
Arheologii au descoperit o figurină a unei zeiței din Epoca Bronzului timpuriu la situl arheologic Kültepe din centrul Turciei. De când au început săpăturile în 2018, echipa a dezgropat deja 35 de figurine. Cu o înălțime de 42 de centimetri, această statuie este cea mai mare găsită la fața locului, dublă față de dimensiunile statuii care anterior a fost considerată cea mai mare, notează The History Blog.
Figurina prezintă o femeie așezată pe un tron și, din nefericire, este ruptă în două bucăți, corpul până la umeri și capul. De asemenea, arheologii susțin faptul că îi lipsește un obiect pe care îl ținea în mână. Designul unor figurine similare sugerează că ar fi putut fi un animal.
Un artefact important
Fikri Kulakoglu, profesor al Universității din Ankara, a declarat faptul că în prezent statuia este curățată de praf și alte resturi care s-au depus pe ea de-a lungul timpului și că este pregătită pentru a fi expusă într-un muzeu.
„Acest artefact are o vechime de aproximativ 4.200 de ani”, a spus el, adăugând că toate statuile, statuetele, figurinele și idolii găsiți în Kultepe reprezintă femei în mod exclusiv. „Nu s-au găsit idoli care să prezinte bărbați până acum … statuile femeilor sunt goale și au un tron decorat, iar pe spatele lor sunt împletituri”, adaugă profesorul.
„Este o piesă foarte specială pentru noi … este una dintre cele mai prețioase lucrări care prezintă credințe religioase din această regiune, din Kultepe”, explică dr. Kulakoglu.
Kültepe a fost ocupat pentru prima dată în epoca cuprului și a fost ocupat continuu în epoca romană. Zeci de mii de tăblițe de lut pe care se află caractere cuneiforme au fost găsite din colonia negustorilor asirieni construită în secolul al XX-lea înaintea erei noastre. Acestea sunt cele mai vechi documente care au supraviețuit descoperite în Anatolia și includ cea mai veche înregistrare a cuvintelor hitite sau a oricărei limbi indo-europene, de altfel. Figurina zeiței datează din cea mai veche eră a ocupației. Nu există înregistrări scrise din această perioadă.
Citește și:
Arheologii cred că au găsit regatul lui Midas în Turcia
Un altar roman neobișnuit, descoperit în Turcia
Dinţi umani folosiţi ca bijuterii preistorice, descoperiţi în Turcia