Castelul Houska este un castel gotic, situat pe muntele Zámecký vrch, cu vedere spre satul Houska din districtul Česká Lípa, din Republica Cehă.
Castelul a fost construit inițial în jurul secolului al XIII-lea, unii istorici atribuind construirea structurii lui Přemysl Ottokar al II-lea al Boemiei, supranumit Regele de Fier și de Aur al dinastiei Přemyslid, astfel încât să-și poată administra moșiile regale din regiune înainte să pună bazele Castelului Bezděz din apropiere.
Alte surse atribuie construirea castelului lui Hynek Berka din Dubá, având în vedere că acest castel a fost menționat pentru prima oară în 1316 e.n. ca fiind în proprietatea lui Hynek din Dubá, numit mai apoi Hynek Berka din Houska. Castelul a trecut mai apoi în proprietatea familiei Smiřič din Smiřice, iar apoi familiei Hrzánová din Harasov.
Odată cu dezvoltarea artileriei și a tunului, fortificarea castelului a fost întărită cu un zid exterior, iar interiorul a fost remodelat și transformat într-un castel renascentist de către Hrzány z Harasova, între anii 1584 – 1590.
Cele mai notabile trăsături ale interiorului castelului includ o capelă închisă, în formă dreptunghiulară, cu picturi murale de la începutul secolului al XIV-lea, precum și așa-numita cameră verde, care are o boltă gotică și este decorată cu picturi murale renascentiste din jurul anului 1520.
După Războiul de Treizeci de Ani, între 1618 și 1648, Habsburgii au ordonat distrugerea castelelor și fortificațiilor din regiune, inclusiv a castelului Houska. Turnul gotic și pereții exteriori au fost demolați, dărâmăturile fiind folosite pentru a umple șanțul castelului.
În secolul al XVIII-lea, castelul nu a mai servit drept reședință nobilă și a fost lăsat în paragină, până când Vincenc Karel Kounic l-a renovat în stilul renascentist în 1823.
Însă, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, castelul Houska a fost confiscat de armata germană și personalul regional al SS, pentru a fi folosit pentru depozitarea arhivelor și a documentelor, multe dintre acestea fiind cărți masonice sau aparținând evreilor din Europa.
Totuși, o parte a istoriei castelului Houska gravitează în jurul folclorului și ocultismului. Potrivit legendelor, castelul ar fi situat într-un abis sau o prăpastie fără fund pentru a sta de veghe la o poartă a Iadului, acolo unde hibrizii de animale și oameni și creatori cu aripi întunecate zăbovesc.
Relatări neconfirmate au continuat să exagereze mitul presupusei gropi. Mulți au spus că în timpul construirii castelului, prizonierii condamnați la moarte au primit grațierea cu condiția să fi fost de acord să coboare în abis. Legendele sugerează că primul prizonier care a fost coborât în groapa nesfârșită a fost auzit țipând, iar atunci când a fost readus la suprafață părea să fi îmbătrânit cu 30 de ani, avea riduri și părul lui devenise alb din cauza fricii teribile, potrivit Heritage Daily.
Mai mult, alte legende povestesc despre un vrăjitor care cauta imortalitatea și care acum bântuie castelul, precum și o siluetă întunecată fără față care apare uneori în interiorul și în jurul castelului.
Unele surse susțin chiar că acest castel a fost folosit de ofițerii SS pentru practici oculte și experimente în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, deși nu există dovezi care să confirme aceste teorii.
Ce pierderi a suferit Castelul Bran din cauza pandemiei. Jumătate dintre angajaţi au fost concediaţi
Rocca Sforzesca, castelul care a găzduit cândva una dintre cele mai puternice femei ale Renașterii
Obiecte de argint din cel de Al Doilea Război Mondial descoperite într-un castel din secolul XIV