Moneda veche din aur care înfățișa asasinarea lui Iulius Cezar (Caesar) s-a vândut cu 3,24 milioane de lire sterline (4,2 milioane de dolari). Este cea mai scumpă monedă antică vândută până acum la o licitație.
Cunoscută sub numele de aureus EID MAR, moneda a fost vândută în 29 octombrie în cadrul unei licitații organizate de Roma Numismatics din Londra.
Licitația ei a pornit de la 500.000 de lire sterline (644.150 dolari) și s-a oprit la 2,7 milioane de lire sterline (3,5 milioane de dolari). Cu toate taxele incluse, suma finală a fost de 3,24 milioane de lire sterline (4,2 milioane de dolari), potrivit The History Blog.
Cu această sumă a fost stabilit un record mondial, aureus (denarul de aur) EID MAR a devenit cea mai scumpă monedă antică vândută vreodată la licitație.
Deținătorul recordului anterior a fost un stater de aur grecesc emis la Pantikapaion, între 350 și 300 î.Hr., care s-a vândut în 2012 cu 3,25 milioane de dolari. Moneda este celebră pentru portretul unui satir de pe avers, ale cărui detalii extrem de fine și expresivitate o fac drept una dintre cele mai mari capodopere de gravură.
A treia cea mai scumpă monedă romană vândută la o licitație este un sestert de pe vremea împăratului roman Hadrian, achiziționată la Geneva pentru suma de 2 milioane de franci elvețieni (2,18 milioane de dolari), în cadrul unei licitații din 2008. Bătută la Roma în anul 135 d. Hristos, moneda îl înfățișează în detaliu pe împăratul Hadrian, pe avers, în timp ce pe revers este inscripționată Pax, zeița păcii.
Denararul de aur EID MAR, care a bătut recordul mondial după vânzare, a fost achiziționată de un cumpărător anonim. Acest lucru poate să însemne că moneda romană din aur, extrem de rară, ar putea reveni într-o colecție privată, de unde a și plecat spre vânzare.
Mark Salzberg, expert în numismatică american de la Numismatic Guaranty Corporation, care a confirmat autenticitatea monedei, a afirmat anterior licitației că „este una dintre cele mai importante și valoroase monede ale lumii antice”.
A fost bătută în 42 î.Hr., la doi ani după faimosul asasinat al lui Cezar, iar pe aversul monedei este inscripționat portretul lui Marcus Iunius Brutus, unul dintre cei care l-au omorât. Denumirea „EID MAR” dată acestui aureus vine de la revers, unde, pe lângă două pumnale, sunt inscripționate cele două cuvinte ce semnifică prescurtarea în latină pentru Idele lui Marte (15 martie), ziua în care a avut loc asasinarea lui Cezar din 44 î.Hr.
Suma pentru care s-a vândut o monedă din aur rară, care nu trebuia să existe – VIDEO
10 legende neobișnuite, dar foarte celebre, care au apărut de-a lungul timpului
Top 10 detalii interesante despre gladiatorii din Roma Antică