Un medic a încercat să dovedească existența sufletului făcând experimente pe oameni muribunzi
Doctorul a teoretizat că sufletul are o masă fizică și că aceasta poate fi stabilită prin cântărire.
În 1907, Duncan MacDougall din Haverhill, Massachusetts, a decis să încerce să demonstreze existența sufletului, iar pentru asta tot ce avea nevoie era unii oameni dispuși să moară sub supravegherea sa și câțiva câini, notează IFL Science.
Doctorul scoțian a crezut că sufletul are masă fizică și, prin urmare, ar trebui să fie posibil să o stabilească prin cântărire. El a decis că cel mai bun mod de a-și demonstra teoria ar fi să cântărească pe cineva în momentul exact în care respectiva persoană ar fi murit, iar diferența de greutate față de un moment anterior ar fi trebuit să fie reprezentată de sufletul care a părăsit respectivul trup.
Experimentele de cântărire a sufletului
MacDougall a căutat voluntari care să fie pe patul de moarte și să fie dispuși să fie cântăriți în acele momente. Astfel, el a ales pacienții bolnavi în stadiu terminal care sufereau de tuberculoză sau boli similare care i-au ținut epuizați și nemișcați.
Doctorul a construit un pat în biroul său pentru pacienții care au acceptat să participe la experimentul său. Într-o versiune a evenimentelor care circulă din când în când pe internet, pacienților li se „blocau diafragmele corporale”, un mod politicos de a spune că aceasta era o încercare de a elimina posibilitatea ca eventuala scădere în greutate să se datoreze unor cauze fiziologice. În schimb, el a insistat asupra faptului că lichidele și solidele pierdute din corp vor fi captate de pat și incluse în greutatea totală.
Aparent, după cum a notat chiar și MacDougall , lucrurile nu au mers deloc conform planului. „Din păcate, cântarele noastre nu au fost ajustate fin și au existat și unele interferențe din partea oamenilor care se opun muncii noastre”. Unii specialiști subliniază faptul că în acel moment, doctorul ar fi trebuit să se concentreze pe acordarea de îngrijiri paliative, care reduc durerea resimțită de cei bolnavi, și mai puțin pe propriile experimente.
Rezultatele obținute au variat între măsurători, un pacient pare să fi pierdut 21,3 grame, în timp ce altul a pierdut 14 grame înainte de a confirmarea decesului, după care a pierdut alte 42,5 grame. În timp ce majoritatea oamenilor rezonabili ar concluziona că MacDougall ar fi descoperit că avea probleme cu cântarul, el a ajuns la concluzia că a dovedit existența sufletului uman.
Confirmarea rezultatelor
Doctorul și-a dat seama că va trebui să efectueze un experiment de control, așa că a ucis 15 câini pe niște cântare. Aparent, deoarece câinii nu prea stau liniștiți și nici nu a putut găsi patrupezi care să fie pe patul de moarte, medicul a sacrificat câini sănătoși pentru experimentele sale.
El a susținut că animalele nu aveau suflete de pierdut, așa că nu ar trebui să devină mai ușoare după ce ar și-ar fi dat ultima suflare. Conform cântarului folosit de către MacDougall, câinii sacrificați nu au pierdut din greutate după moarte, iar această constatare l-a determinat să-și publice rezultatele, fiind rapid respinse din cauza metodologiei și cruzimii.
Citește și:
Experimentul ce va dura 500 de ani. Acestea sunt primele rezultate
10 legende neobișnuite, dar foarte celebre, care au apărut de-a lungul timpului