O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

01 11. 2020, 19:00

O descoperire recentă arată natura calculată a execuției lui Anne Boleyn și consolidează imaginea de „monstru patologic” a regelui Henric al VIII-lea.

Este vorba despre o carte de mandate de arestare din perioada dinastiei Tudorilor, unul dintre multe astfel de documente păstrate în Arhivele Naționale ale Regatului Unit, plină cu detalii precise despre crimele secolului al XVI-lea.

Însă, această carte conține un fragment extraordinar, trecut cu vederea până acum, care oferă instrucțiuni de la Henric al VIII-lea prin care acesta explica modul exact prin care vrea ca a doua sa soție, Anne Boleyn, să fie executată.

GALERIE FOTO

În acest document, regele stipula că, deși regina sa a fost „adjudecată la moarte… prin arderea în flăcări… sau decapitare”, a fost influențat de „milă” și s-a hotărât să o scutească de moartea mai dureroasă prin „arderea în flăcări”. Însă, Henric al VIII-lea a continuat să spună că „totuși, noi ordonăm… capul acestei Anne să fie… retezat”.

Consolidează imaginea de „monstru patologic” al regelui Henric al VIII-lea

Tracy Borman, istoric și expert în dinastia Tudorilor, a descris cartea drept o descoperire uimitoare, care consolidează imaginea de „monstru patologic” al regelui Henric al VIII-lea. „Este un document necunoscut până acum despre unul dintre cele mai celebre evenimente din istorie și este cu siguranță una dintre cele mai palpitante descoperiri din ultimii ani. Arată maniera calculată și premeditată a lui Henric. El știe exact cum și unde vrea să se întâmple”, a explicat Borman.

Instrucțiunile sunt pentru Sir William Kingston, conetabil al Turnului Londrei, și arată în detaliu modul în care regele dorea să scape de „răposata regină a Angliei, răposata soție, condamnată recent de înaltă trădare”.

Boleyn a fost încarcerată în Turnul Londrei la data de 2 mai 1536 pentru adulter. La procesul său, regina a fost descrisă drept incapabilă să-și controleze „poftele carnale”. Boleyn a negat acuzațiile, însă a fost găsită vinovată de înaltă trădare și condamnată la ardere sau decapitare, după „plăcerea regelui”.

Un gest real de bunătate, după standardele din zilele noastre

Majoritatea istoricilor sunt de acord că acuzațiile au fost o făcătură, singura infracțiune a lui Boleyn fiind neputința de a-i oferi un fiu lui Henric. Cel mai faimos rege din istoria engleză s-a căsătorit de șase ori în încercarea necontenită de a obține un moștenitor. Henric al VIII-lea a divorțat de prima soție, Catherine of Aragon, pentru a se căsători cu Boleyn, această căsătorie ducând la ruptura de Biserica Catolică și la Reforma engleză. Totuși, Boleyn a dat naștere la o fiică, Elizabeth I.

Cartea de mandate de arestare dezvăluie că Henric a pus la punct fiecare detaliu, precum locul execuției, și i-a ordonat lui Kingston să nu „omită nimic” din instrucțiunile sale, potrivit The Guardian.

Borman mai subliniază că, în ciuda instrucțiunilor crude, faptul că Henric a cruțat-o pe Boleyn de la ardere, o moarte lentă și chinuitoare, a fost un gest real de bunătate după standardele din zilele noastre. O decapitare cu un topor ar fi implicat mai multe lovituri, iar Henric a specificat că lui Boleyn ar trebui să-i fie „retezat” capul, ceea ce însemna prin decapitare cu sabia, o formă mai sigură de execuție, dar care nu era folosită în Anglia. Tocmai de aceea, Henric a cerut un spadasin din Calais.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Enigmatica regină Elisabeta I a Angliei. 7 lucruri interesante despre ea

Evoluțiile politice de la curtea regelului Henric al VIII-lea s-au reflectat chiar și în arta sacră

Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul ”Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea

Masca încornorată bizară a lui Henric al VIII-lea, considerată de mulţi că nu este demnă de un rege – FOTO + VIDEO