Eșuat pe țărmul vestic al Mării Caspice, arată mai degrabă ca o fiară acvatică colosală, o creație bizară din adâncuri. Cu siguranță, nu arată ca un obiect care ar putea vreodată să zboare.
Însă, a făcut-o deja, cu mult timp în urmă.
După ce a rămas latent de mai bine de trei decenii, „Monstrul din Marea Caspică” s-a pus din nou în mișcare. Una dintre cele mai atractive mașinării zburătoare construite vreodată își duce la bun sfârșit ceea ce ar putea fi ultima sa călătorie.
În luna iulie a acestui an, după 14 ore petrecute pe mare, o flotilă de trei remorchere și două nave de escortă s-au deplasat încet de-a lungul malului Mării Caspice pentru a duce încărcătura specială și voluminoasă la destinație, o porțiune de coastă în apropiere de cel mai sudic punct al Rusiei.
Aici, lângă orașul antic Derbent, în republica Dagestan din Rusia, Ekranoplanul de 380 de tone și-a găsit casa nouă și cel mai probabil definitivă.
Ultimul din „rasa” sa care a navigat în apele din Marea Caspică, „Lun” a fost abandonat după prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990, condamnat la rugină la baza navală Kaspiysk, la aproximativ 100 de kilometri depărtare de coasta orașului Derbent.
Dar, înainte de a dispărea pentru totdeauna, Ekranoplanul a fost salvat mulțumită planurilor de a-l transforma într-o atracție turistică chiar într-un moment în care acest concept neobișnuit de călătorie ar putea să revină la modă.
Vehiculele cu efect de sol, cunoscute și sub denumirea de „ekranoplanuri”, sunt un fel de hibrid între avioane și nave. Aceste vehicule se deplasează peste apă fără să o atingă de fapt. Organizația Maritimă Internațională le clasifică drept nave, scrie CNN.
De fapt, vehiculele de acest fel profită de un principiu aerodinamic numit „efect de sol”. Această combinație de viteză și invizbilitate, apropierea lor de suprafață în timp ce zboară făcându-le dificil de detectat prin radar, a atras atenția militarilor sovietici, care au experimentat cu mai multe variante ale conceptului în timpul Războiului Rece. Totodată, folosirea lor deasupra apei dintre Uniunea Sovietică și Iran a dus la porecla de „Monstrul din Marea Caspică”.
„Lun” va fi vedeta Parcului Patriot din Derbent, un muzeu militar și parc tematic care va expune diferite tipuri de echipamente militare sovietice și rusești. Lucrările pentru construirea parcului ar trebui să înceapă spre sfârșitului anului acesta, însă, între timp, „Lun” va aștepta liniștit pe plajă.
Marea Caspică ar putea dispărea precum Marea Aral
China şi Uniunea Sovietică au fost aproape să declanşeze un război nuclear din cauza unui tanc furat
Ziua în care Uniunea Sovietică a făcut istorie cu două căţeluşe: Belka şi Strelka