Urme de pterozauri de mărimea unor câini corgi, vechi de 145 de milioane de ani, au fost descoperite
La sfârșitul perioadei Jurasic, pterozauri de mărimea unor câini corgi căutau hrană de-a lungul unui țărm antic, atunci când, dintr-o dată, au simțit picăturile reci ale ploii, arată noi urme fosilizate descoperite de oamenii de știință.
Cercetătorii au descoperit urmele fosilizate ale acestor reptile înaripate intercalate cu urme de picături de ploaie în apropiere de Casper, Wyoming.
„Îmi imaginez mai multe astfel de animale alergând de-a lungul țărmului în căutare de hrană și bucurându-se de o zi ploioasă”, a spus Melissa Connely, unul dintre autorii studiului.
O provocare pentru cercetători
Cercetările privind urmele fosilizate, care nu au fost încă publicate într-un jurnal, au fost prezentate la conferința online Society of Vertebrate Paleontology, desfășurată în spațiul virtual anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19.
Urmele erau ascunse pe o faleză masivă, astfel că a fost o provocare pentru cercetători să ajungă la ele. Însă, în 2019, arheologii au reușit să extragă bucata de sol, de 4 metri pe 50 de centimetri, aceasta fiind o adevărată capodoperă preistorică care conține în jur de 40 de urme de pterozauri și 30 de urme de mâini.
De mărimea unor câini corgi, însă nu la fel de grași
Bucata conține atât de multe urme și aceaste sunt atât de amestecate încât arheologii au explicat că nu pot urmări traiectoria unui singur individ. „Distribuția urmelor este destul de aleatorie și provine de la mulți pterozauri”, a declarat J.P. Cavigelli, un alt autor al studiului, potrivit Live Science.
Urme de Pteraichnus pot fi găsite în toată lumea, inclusiv în Maroc, Utah și Wyoming. Totodată, la fel ca urmele identificate în trecut, noile urme arată o amprentă cu patru degete și „impresii ale unei încheieturi în formă de virgulă dublă”, au mai spus cercetătorii.
Oamenii de știință nu știu foarte multe despre pterozaurii care au lăsat aceste urme, însă cel mai probabil erau de mărimea unor câini mici, similari unor corgi, însă nu la fel de grași, a precizat Connely. De asemenea, „se pare pterozaurii se plimbau pe plajă, intrau și ieșeau din apă sau poate că erau în căutare de hrană, la fel cum fac multe păsări de mal în ziua de azi”, a mai spus Connely.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Fosile de pui de tiranozaur, primele de acest fel descoperite până acum
Fosile recent descoperite sugerează că „vaci antice de mare” înotau cândva prin deșertul egiptean
O serie de noi fosile indică faptul că spinozaurii erau creaturi acvatice
Cercetătorii au aflat noi detalii despre ouăle depuse de dinozauri