Un altar roman neobișnuit, descoperit în Turcia
Arheologii estimează faptul că altarul are o vârstă de aproximativ 2.000 de ani.
Un altar cilindric sculptat cu figura unui șarpe care se învârte în jurul său a fost descoperit în situl arheologic Patara din Antalya, din sud-vestul Turciei.
Arheologii au dezgropat altarul în timp ce excavau o serie de băi publice din epoca romană lângă zidurile orașului antic.
Altarul de marmură a fost inițial asociat cu un mormânt și ar fi fost folosit pentru a ofrandele dedicate zeilor. Băile publice unde a fost găsit altarul a construit sub împăratul Nero în jurul anului 60 era noastră, iar stilul sculpturii datează din epoca romană, acum aproximativ 2.000 de ani, notează The History Blog.
Arheologii explică faptul că o inscripție găsită pe una dintre ușile dintre frigidarium și tepidarium, camere specifice ale unei băi publice romane, acordă tot meritul pentru construirea clădirii împăratului Vespasian. Părțile din text care au supraviețuit spun: „Baia a fost construită de la zero de către conducătorul suprem, sacrul Flavius Vespasianus … în timpul guvernatorului militar Sextus Marcus Priscus prin utilizarea fondurilor colectate de la oameni și cu contribuțiile unității militare cu toate decorațiunile și piscina”.
O posibilă încercare de ștergere a lui Nero din istorie?
Oamenii de știință subliniază faptul au descoperit că cuvintele inițiale ale inscripției au fost răzuite și numele lui Vespasian gravat deasupra. Aceștia speculează că edictul de damnatio memoriae care a urmat morții lui Nero ar putea fi răspunzător. Cu toate acestea, trebuie luată în calcul și posibilitatea că aceasta să fie o simplă curtoazie la adresa împăratului, acordându-i meritele pentru repararea băi și a apeductului din zonă.
Situat pe coasta mediteraneeană, Licia a fost un orașul elenistic fondat în secolul al VIII-lea înaintea erei noastre și a prosperat ca port care leagă comerțul de la Mediterana către interiorul continentului prin râul Xanthus care curgea prin oraș în Antichitate. Patara, care, potrivit legendei, a fost fondată de fiul lui Apollo, Patarus, era renumită pentru Templul lui Apollo și oracolul său.
Rolul șerpilor în povestea zeului Apollo
Șerpii sunt un element important al mitologia zeului Apollo, în special pentru oracolele sale. Apollo a ucis monstrul Python, zeitate a lumii subterane și l-a înlocuit ca zeul oracolului din Delphi. Preotesele lui Python și-au păstrat slujbele sub noua zeitate, iar preoteasa principală a oracolului de la Delphi a fost numită ulterior Pythia.
Rămășițele celebrului Templu al lui Apollo nu au fost încă descoperite, dar se crede că un bust mare al zeului dezgropat chiar în poarta orașului l-a împodobit. Asocierea orașului cu Apollo este evidentă și prin monedele bătute de conducătorii acestuia.
Zeul apare pe drahme din secolul al II-lea înaintea erei noastre și chiar și pe monedele imperiale ale împăratului Gordian al III-lea din secolul al III-lea. Mai multe dintre monedele bătute în timpul acestuia prezintă un șarpe înfășurat în jurul unui cazan, altele îl prezintă pe Apollo stând în templul său cu o coloană înfășurată cu șarpe în dreapta sa.
Citește și:
Un cimitir roman descoperit în Marea Britanie oferă informaţii istorice importante
Arheologii au descoperit o monedă romană foarte rară a unui împărat roman uzurpator
O comoară romană unică a fost descoperită de arheologi în nordul Italiei