Dunele de nisip din Peru, decorate în urmă cu mai multe secole cu gravuri precum maimuțe, păsări colibri și balene ucigașe, au dezvăluit acum o nouă formă, despre care unii ar vrea să creadă că este, de fapt, un astronaut. Arheologii au descoperit o pisică uriașă, desenată pe o pantă din deșert.
Gravura felinei, care datează între anii 200 î.Hr. și 100 î.Hr., a fost descoperită în timpul lucrărilor pentru a îmbunătăți accesul la unul dintre dealurile care permite o vedere de ansamblu mai bună asupra tuturor geoglifelor.
„Liniile Nazca”, un loc inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1994 care include sute de imagini geometrice și zoomorfe, au fost create prin înlăturarea rocilor și a solului. „Liniile Nazca” sunt situate la 400 de kilometri distanță de Lima și acoperă 450 de km2 din teritoriul arid de coastă din Peru.
„Imaginea abia dacă era vizibilă și era pe cale să dispară din cauza faptului că este situată pe o pantă abruptă și care este vulnerabilă în fața eroziunii naturale”, a spus ministrul Culturii din Peru, într-un comunicat de presă.
„În ultima săptămână, gravura a fost curățată și conservată, iar aceasta arată o felină din profil, capul fiind întors spre privitor”, a mai adăugat ministrul. Totodată, oficialul a mai precizat că pisica are o lungime de 37 de metri și linii bine definite care variază în lățime, între 30 și 40 de centimetri.
„Este destul de surprinzător faptul că încă descoperim noi gravuri, însă știm că vom mai găsi multe. În ultimii ani, cu ajutorul dronelor, am reușit să surprindem noi imagini cu dealurile”, a explicat Johny Isla, arheolog șef la „Liniile Nazca”.
Isla a mai adăugat că între 80 și 100 de noi gravuri au fost găsite în anii recenți în Nazca și Palpa, toate acestea datând dinainte de cultura Nazca. „Aceste imagini sunt mai mici, pictate pe dealuri și aparțin în mod clar unei tradiții mai timpurii”, a mai subliniat Isla, potrivit The Guardian.
Totodată, arheologul a mai spus că pisica a fost făcută spre sfârșitul perioadei culturii Paracas, care a durat între 500 î.Hr. și 200 e.n. „Știm acest lucru în urma comparațiilor făcute cu alte iconografii. Spre exemplu, textilele Paracas arată păsări, pisici și oameni care pot fi comparate cu ușurință cu aceste geoglife”, a mai declarat Isla.
Un nou stil de artă rupestră, care arată oamenii și natura trăind în armonie, a fost descoperit